Expoziţia de pictură „Memoria retinei gulagului românesc”, semnată de Radu Bercea, va fi vernisată la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina


Intră acum și în grupul de

memoria-retinei-gulaguluiPrimăria Gura Humorului şi Centrul Cultural Gura Humorului organizează sâmbătă, 20 iunie, la ora 16.00, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, vernisajul expoziţiei de pictură cu genericul „Memoria retinei gulagului românesc”, realizată de artistul plastic humorean Radu Bercea.
Fost deţinut politic în perioada 1959 – 1964, Radu Bercea a realizat, începând cu anul 2002, un ciclu de lucrări de pictură şi grafică care ilustrează momente trăite în universul concentraţionar.
Artistul, care la vârsta de 19 ani a fost condamnat la 20 de ani muncă silnică şi 10 ani degradare civică pentru „crima de uneltire contra ordinii sociale” şi care a fost eliberat ca urmare a aplicării Decretului nr. 411/1964, a realizat mai multe expoziţii şi a publicat câteva cărţi şi albume cu această temă.

Lucrările lui Radu Bercea reproduc secvenţe dramatice, tulburătoare din locurile de detenţie şi coloniile penitenciare de muncă prin care a trecut acesta (Luciu-Giurgeni, Cireşu, Grădina, Strâmba, Salcia, Stoeneşti, Măraşu, Vaca, la „Saivane” sau pe înfricoşătorul bac „Gironde”).

Expoziţiile şi albumele lui Radu Bercea constituie o formă de revanşă care nu vizează însă răzbunarea, ci doar păstrarea memoriei sub auspiciile unui motto semnificativ: „Să iertăm trecutul, dar să nu-l uităm!”.

Expoziţia de la Gura Humorului, care prezintă publicului circa 30 de lucrări, va fi prezentată de prof. univ. dr. Ştefan Purici, prodecanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, şi Mihai Mardare, directorul coordonator al Centrului Cultural Gura Humorului.

La vernisaj vor participa şi membrii Grupului artistic independent „Domino”, din care face parte şi Radu Bercea.


Intră acum și în grupul de