Muzeul Bucovinei participă la realizarea expoziției „Transilvania, Bucovina şi Basarabia în perioada Marelui Război” de la Muzeul Național de Istorie din București


Intră acum și în grupul de

Până la finele acestui an, la Muzeul Național de Istorie din București poate fi vizitată expoziția „Transilvania, Bucovina şi Basarabia în perioada Marelui Război”, la care a contribuit și muzeograful sucevean Mihai-Aurelian Căruntu, de la Muzeul Bucovinei.

afis_expo_razboi

Expoziția prezintă fotografii și documente, multe dintre ele inedite, din colecții muzeale și arhivistice românești și străine, dar și din colecții particulare.

Expoziția este deschisă în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2015 și poate fi vizitată de miercuri până duminică.

„Spre deosebire de Vechiul Regat, care a intrat efectiv în război în anul 1916, populaţia din Transilvania, Bucovina și Basarabia a susţinut povara frontului încă de la începutul conflictului. Indiferent că vorbim de frontul extern sau intern, anii Primului Război Mondial au fost ani de mare restrişte şi privaţiuni, de refugiu, de nelinişte şi durere şi, nu în ultimul rând, de mari pierderi. Cea mai afectată a fost societatea civilă care a pierdut, din punct de vedere uman şi material, valori ce nu puteau fi cuantificate, şi căreia războiul i-a schimbat atitudini şi comportamente, i-a zădărnicit idealuri şi visuri”, au informat organizatorii expoziției.

Proiectul expozițional este organizat de MNIR în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei – Chișinău, Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, Muzeul Bucovinei – Suceava, Muzeul Județean Satu Mare, Arhivele Naționale ale României.

 

 


Intră acum și în grupul de