A opta ediție a Concertului extraordinar de Colinde organizat de Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”


Intră acum și în grupul de

Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” a organizat duminică, 11 decembrie a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, Concert extraordinar de Colinde.

A fost a opta ediție a tradiționalului ”Concert de Colinde”, ce are loc în fiecare an în Postul Crăciunului, în jurul sărbătorii Sfântului Dosoftei, Mitropolitul Moldovei din sec. al XVII-lea, cinstit de Biserica noastră la data de 13 Decembrie.

Sala mare a Casei de Cultură a fost arhiplină. Copii, tineri, părinți, bunici și străbunici, cu toții au fost purtători ai bucuriei cântării colindelor noastre frumoase. Vreme de două ceasuri, oamenii s-au simțit în Rai, purtând în suflet colinda, rugăciunea sfântă a românului credincios.

IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a fost prezent și s-a bucurat alături de toți oamenii, binecuvântând colindătorii și ascultătorii din sală.

Minunat a fost! Tinerii și copiii, îmbrăcați în portul nostru național frumos și cuminte, au cântat colinde românești, primind daruri. Glasurile au răsunat acompaniate de fluiere, vioare și mulți clopoței.

În deschidere a cântat Corul Liceului „Ion Nistor” din Vicovu de Sus. Au colindat nemaipomenit, ne-au făcut cunoscute colindele din zona Vicovului și ne-au urat ca sănătatea, darul lui Dumnezeu, să nu ne ocolească în viață.

Recitalul la chitară, flaut, nai, cimpoi și caval a fost excepțional. Au încântat sala artiștii: Adrian Petraș la chitară, Olariu Mihaela și Olariu Giorgia la flaut și Roșioru Anastasia, care a recitat o splendidă poezie despre Crăciun. Artistul Alexandru Cozaciuc, orb din naștere, a cântat la fluier, nai, caval și cimpoi, emoționând pe toți cei prezenți.

O prezență frumoasă a fost Corul Clasei a IX-a C, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava. Tinerii, al căror diriginte este pr. prof. Justinian Cojocar, au interpretat colinde tradiționale, îmbrăcați toți în costume naționale.

În cadrul concertului au mai colindat: Corul tinerilor Oastei Domnului Suceava, Corul tinerilor Parohiei Vorona Mare și Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul”.

Colinda este o rugăciune, este o parte din sufletul românului credincios aflat în armonie cu Bunul Dumnezeu  prin cântare.

Tradițiile și obiceiurile sfinte românești, colindele și credința puternică i-au făcut pe oameni să devină păstrători și apărători ai moralei creștine, sănătoase și mântuitoare. Noi, cei de astăzi, am primit moștenire o mare zestre spirituală și avem datoria să o lăsăm mai departe moștenire nealterată urmașilor urmașilor noștri.

Prin concertele, conferințele și pelerinajele organizate, prin  emisiunea religioasă „IUBI-TE-VOI DOAMNE!”, difuzată săptămânal de Plus Tv Suceava, realizată și moderată de pr. prof. Justinian Cojocar, prin tipărirea de cărți valoroase și broșuri, prin lupta neîncetată de promovare a culturii creștine, sănătoase, a artei frumoase și a valorilor religios-morale în societate, Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” se străduiește să fie vrednică continuatoare peste veacuri a lucrării neobosite mântuitoare a ierarhului sfânt sucevean.(Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”)

 

 

 


Intră acum și în grupul de