Rabinul şef al Comunităţilor Evreilor din România, Rafael Shaffer, participă, joi, la Sinagoga din Suceava, la aprinderea celei de a doua lumânări a Menorei speciale de Hanuka


Intră acum și în grupul de

Una dintre cele mai mari sărbători iudaice, Hanuka sau Sărbătoarea Luminii, ce durează opt zile, va fi celebrată, ca în fiecare an, de membrii comunităţii evreilor din Suceava, iar cea de a doua lumânare a Hanukiei va fi aprinsă joi, la Sinagoga Gah din Suceava, în prezenţa rabinului şef al Comunităţilor Evreilor din România, Rafael Shaffer şi al preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dr. Aurel Vainer.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, profesorul Sorin Golda, a declarat, luni, pentru News Bucovina, că Sărbătoarea Hanuka are o dublă semnificaţie pentru evreii din toată lumea şi marchează atât alungarea seleucizilor din Ierusalim în urma revoltei evreilor din Israel, cât şi repunerea credinței iudaice în drepturile ei și rededicarea Templului lui Solomon din Ierusalim.

 

“Aceasta este o sărbătoare religioasă deosebită, cu semnificaţie deosebită în istoria poporului evreu, semnificaţie menţionată şi în Tora, şi anume, resfinţirea Templului lui Solomon din Ierusalim şi, ca de obicei, readuce aminte de faptul că atunci când vrei să distrugi o credinţă, în general, încerci să dărâmi punctele cheie: cărţile şi simbolurile, adică sinagogile, bisericile. Sufletul acestei sărbători religioase este că Dumnezeu face de fiecare dată o minune, pentru ca să permită continuarea activităţii religioase a popoarelor”, a spus profesorul Sorin Golda.

El a explicat că Hanuka are ca simbol istoric încercarea seleucizilor de a impune revenirea la religia politeistă peste tradiţia iudaică monoteistă.

“În urma unei revolte a evreilor din Israel, seleucizii au fost alungaţi din Ierusalim, dar uleiul de măsline sfinţit, care trebuia aprins de către rabinul Ierusalimului, ajungea doar pentru o zi, insuficient pentru a păstra lumina în timpul celor opt zile de sărbătoare. Ca de obicei, Dumnezeu a făcut o minune şi candela care ar fi trebuit să ardă o zi, a ars opt zile, sărbătoarea purtând numele, prin tradiţie, de Hanuka sau cum este cunoscută popular ca Sărbătoarea luminii, rămânând ca simbol de-a lungul veacurilor rezistenţa cu ajutorul minunilor lui Dumnezeu şi continuitatea poporului evreu”, subliniat Golda.

Preşedintele Comunităţii Evreilor Suceava a precizat că Hanuka 5778 este serbată într-un mod festiv, mai ales că anul acesta, în mijlocul comunităţii evreilor suceveni va fi prezentă la Suceava o delegaţie oficială a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, condusă de dr. Aurel Vainer, alături de care se va afla rabinul şef al Comunităţilor Evreilor din România, Rafael Shaffer.

El a spus că a fost reluat proiectul iniţiat de fostul preşedinte al FCER, rabinul şef Moses Rosen, în urmă cu 60-70 de ani, intitulat “Hanukiada”, ce prevede ca pe parcursul celor opt zile cât se celebrează Sărbătoarea de Hanuka, rabinul şef să viziteze cât mai multe comunităţi evreieşti din România, astfel încât să se menţină legătura cu toţi enoriaşii din ţară, nu numai cu cei din Bucureşti.

Profesorul Sorin Golda a arătat că la aprinderea celei de a doua lumânări a Menorei speciale în cadrul acestei sărbători religioase deosebite pentru evrei, care va avea loc joi, la lăsarea serii, la Sinagoga Gah din Suceava, au fost invitaţi să participe şi prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, precum şi cei doi viceprimari ai Sucevei, Lucian Harşovschi şi Marian Andronache.

“Este o acţiune mai deosebită pentru comunitatea noastră şi, cum nu s-a mai ţinut de mulţi ani, noi o ţineam în fiecare an, dar la sediul comunităţii, anul acesta, aprinderea celei de a doua lumânări de Hanuka se va face la Sinagoga Gah din Suceava”, a mai spus Golda menţionând că rabinul şef Rafael Shaffer va rosti în acest an rugăciunea caracteristică pentru Sărbătoarea de Hanuka, iar un copil din comunitate va aprinde cea de a doua a lumânare a Hanukiei (Menorei speciale cu nouă braţe).

De precizat este că în timpul acestei sărbători se servesc mâncăruri preparate în ulei, respectiv gogoşi umplute cu gem sau un preparat pe bază de cartofi, prăjit în ulei, asemănător tocineilor, numit latche.

Sărbătoarea Hanuka începe din seara zilei de marţi, 12 decembrie şi se încheie miercuri seara, pe 20 decembrie 2017.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de