Emil Ursu: 121 de piese de patrimoniu, unicate şi rarităţi, din colecţiile Muzeului Naţional Peleş, incluse în expoziţia “Comorile Peleşului”, care va fi vernisată vineri, la Muzeul de Istorie din Suceava


Intră acum și în grupul de

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că expoziţia “Comorile Peleşului” va fi vernisată la Muzeul de Istorie din Suceava cursul zilei de vineri şi va fi deschisă publicului în perioada 16 martie-9 septembrie 2018, organizarea acesteia fiind rodul colaborării cu Muzeul Naţional Peleş.

Ursu a spus că expoziţia cuprinde 121 de piese de patrimoniu, ce fac parte din colecţiile Muzeului Naţional Peleş, sunt piese unicat şi rarităţi, bijuterii ale artei ceramicii, porţelanului, argintăriei şi orologeriei din secolele XVIII-XX.

El a menţionat că piesele au aparţinut Familiei Regale a României şi au fost lucrate în diverse ateliere europene fiind achiziţionate de regii sau reginele României sau au fost primite în dar cu diverse ocazii.

“Exponatele ilustrează eleganţa unor creaţii artistice realizate de maeştri particulari şi de celebre ateliere şi manufacturi din Franţa, Italia, Austria, Germania, Anglia, Ungaria şi Rusia, dar şi rafinamentul şi exotismul artei Orientului”, a explicat Ursu adăugând că unele piese orientale au fost realizate în ateliere din zona Iranului.

Ursu a precizat că fiecare piesă “îşi are propria poveste şi poartă amprenta istoriei Castelului Peleş”, reamintindu-ne de regii şi reginele României.

Directorul Muzeului Bucovinei a subliniat că în cadrul evenimentului ce se va desfăşura vineri, 16 martie 2018, cu începere de la ora 13,00, va fi lansat şi volumul “Despre cultura de ieri şi românii de astăzi. Convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu”, ce poartă semnătura lui Narcis Dorin Ion, volum ce va fi prezentat de prof.univ.dr. Ioan Opriş, invitat de onoare fiind academicianul Răzvan Theodorescu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de