Expoziţia internaţională interactivă “Maşinile lui Leonardo da Vinci”, deschisă la Muzeul de Istorie din Suceava în prezența realizatorului, Zbigniew Prezyna


Intră acum și în grupul de

Expoziţia internaţională interactivă “Maşinile lui Leonardo da Vinci”, realizată la iniţiativa Ambasadei Poloniei la Bucureşti, în colaborare cu societatea ARANEUS din Polonia, a fost deschisă vineri, la Muzeul de Istorie din Suceava, în prezenţa realizatorului şi proprietarului expoziţiei, Zbigniew Prezyna, dar şi a unui numeros public.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, vineri, că expoziţia este “o propunere interesantă”, pentru că include “replici după creaţia uneia dintre cele mai importante personaje ale Renaşterii italiene, Leonardo da Vinci”.

El i-a mulţumit realizatorului expoziţiei pentru iniţiativa de a aduce la Suceava aceste exponate, multe dintre ele interactive, arătând că expoziţia cuprinde şi replici după picturile artistului Italian Leonardo da Vinci.

La rândul său, proprietarul expoziţiei Zbigniew Perzyna a urat publicului  bun venit în lumea fascinantă a lui Leonardo da Vinci

“Mulţumesc domnului director Emil Ursu pentru găzduirea acestei expoziţii şi pentru ajutorul acordat în montarea exponatelor. Leonardo da Vinci este unul dintre cele mai mari genii ale omenirii. Oamenii de ştiinţă spun că Leonardo  da Vinci avea coeficientul de inteligenţă 250, în comparaţie cu Albert Einstein, care avea 175. În fiecare zi folosim maşinării inventate de Leonardo da Vinci, deşi nu ne dăm seama de acest lucru”, a spus Perzyna adăugând că puţini ştiu că rulmentul şi cricul au fost invenţiile lui da Vinci.

Perzyna a arătat că Leonardo da Vinci a lăsat în urma sa peste 7000 de notiţe şi de schiţe ale diferitelor maşinării.

“Un lucru interesant este că el putea să scrie în acelaşi timp cu ambele mâini, scria invers, iar ceea ce scria se putea citi cu ajutorul unei oglinzi”, a subliniat Perzyna.

El a mai spus că expoziţia “Maşinile lui Leonardo da Vinci” a fost deschisă în peste 20 de ţări şi a fost vizitată de peste 3 milioane de persoane, iar în România a fost vernisată la Palatul Suţu din Bucureşti, la Palatul Culturii din Iaşi şi la Muzeul de Istorie “Vasile Pârvan” din Bârlad.

Zbigniew Perzyna a explicat că exponatele sunt realizate de meşteşugari italieni pe baza schiţelor lăsate de Leonardo da Vinci, iar materialele utilizate pentru reconstrucţia maşinilor sunt similare cu cele din perioada renascentistă.

“Sunt fascinat de Leonardo da Vinci, pentru că este unul dintre cele mai mari ale genii ale omenirii”, a subliniat Perzyna adăugând că exponatele prezente în expoziţia de la Suceava reprezintă doar o parte din piesele expoziţiei lărgite, pentru care ar fi fost necesar un spaţiu expoziţional de cel puţin 60 de metri pătraţi.

El a menţionat că valoarea exponatelor este de 80 000 de euro.

La vernisaj a participat și liderul Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

Expoziţia internaţională “Maşinile lui Leonardo da Vinci” va fi deschisă publicului în perioada 23 martie- 21 mai 2018.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de