Peste 500 de jucării din perioada 1930 – 1980 vor fi expuse la Muzeul de Istorie din Suceava


Intră acum și în grupul de

Peste 500 de jucării din perioada 1930 – 1980 vor crea o lume de poveste la Muzeul de Istorie Suceava, antrenând publicul într-o excursie în lumea minunată a jucăriilor.

Potrivit reprezentanților Muzeului Bucovinei, expoziţia „Jucăriile din (galeria) pod” va putea fi vizitată în perioada 29 ianuarie 2019 – 12 aprilie 2019, în Galeria Pod a Muzeului de Istorie din Suceava.

Sursa citată a menționat că expoziția este organizată  în colaborare cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti și aduce în faţa publicului peste 500 de jucării din colecția asociației. Jucăriile cuprind perioada 1930-1980 și reprezintă  jucăriile câtorva generații de copii din România. Expoziția este însoțită de o colecție de reproduceri ale unor fotografii cu copiii și jucăriile lor în ultima sută de ani, din colecția Asociației Muzeul Jucăriilor.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 29 ianuarie 2019, la ora 11, în prezenţa colecţionarilor Cristian şi Mihail Dumitru.

 „Toţi copiii se joacă, dar puţini se întreabă: Oare când or fi apărut jucăriile? Întotdeauna jucăriile au fost la fel? Cu ce s-au jucat părinții și bunicii? Copiii nu se prea gândesc la aceste lucruri.  Vă propunem o excursie în lumea minunată a jucăriilor. La Muzeul Jucăriilor încercăm să adunăm jucăriile pe care le-au avut copiii din România în ultimii o sută de ani”, a precizat preşedintele Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, inginerul Cristian Dumitru.

Acesta a menționat că ASOCIAŢIA MUZEUL JUCĂRIILOR a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători, încă din anii ’60, ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii.

„Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase in vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet”, a mai spus inginerul Cristian Dumitru, menționând că ASOCIAŢIA MUZEUL JUCĂRIILOR doreşte realizarea unui muzeu virtual al jucăriilor în care fiecare “păstrător” al unui prieten drag al copilăriei poate să-l expună alături de o mică poveste.

Preşedintele Asociaţiei Muzeul Jucăriilor a mai arătat că obiectivele asociației sunt crearea şi dezvoltarea unui muzeu virtual al jucăriilor, cu fotografii ale jocurilor şi jucăriilor din colecţiile membrilor şi prietenilor asociaţiei; crearea unui catalog al jocurilor şi jucăriilor fabricate în România; militarea pentru înfiinţarea în Romania a unui Muzeu al Jucăriilor; organizarea şi sprijinirea expoziţiilor din colecţia de jucării a membrilor asociaţiei.

„Dacă dumneavoastră aveţi jucării dragi, pline de amintiri ale copilăriei, vă rugăm sa ne contactați şi astfel muzeul nostru virtual și material se va îmbogăţi. O mulțime de  jucării (peste 15.000) au fost adunate pentru un muzeu de Asociația Muzeul Jucăriilor. Jucăriile  au fost fabricate în România şi în alte ţări între anii 1930-1980 . În cea mai mare parte jucăriile au fost achiziționate din România în ultimii 40 de ani şi probabil vor trezi amintiri plăcute în rândul părinţilor. Până la găsirea unui sediu permanent pentru expunerea colecțiilor Muzeul Jucăriilor am început prezentarea acestui proiect în cadrul unor expoziții temporare”, a menționat inginerul Cristian Dumitru.

(M.T.)


Intră acum și în grupul de