„Malul stâng întreabă malul drept”, o întâlnire de suflet cu jurnalista și poeta basarabeană Irina Nechit, joi, la USV


Intră acum și în grupul de

Cu ocazia Zilei Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, joi, 7 martie 2019, ora 11:00, la Biblioteca USV, Corp E, et. I, va avea loc întâlnirea cu scriitoarea, traducătoarea și jurnalista din Republica Moldova, Irina NECHIT, Membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România.

Potrivit reprezentanților USV, evenimentul face parte din cadrul manifestărilor Omul și Cartea.

Irina Nechit este născută la 1 ianuarie 1962, în satul Antonești,  județul Cahul, la o distanță de peste o sută de kilometri de capitala Republicii Moldova, Chișinău. După absolvirea școlii generale, Irina Nechit se înscrie la Facultatea de Jurnalistică a Universității de Stat din Chișinău.

După absolvirea Universității, Irina Nechit debutează cu volumul de poezie Șarpele mă recunoaște, apărut la Editura Hyperion din Chișinău, în anul 1992. Contribuie cu poezie și articole de opinie la numeroase reviste de cultură: Basarabia, Literatura și Arta, Contrafort, Sud-Est, Moldova, România literară, Vatra, Poesis, Familia, Arca, Luceafărul ș.a. Publică volumele de versuri: Cartea rece (Ed. Cartier, Chișinău, 1996); Un viitor obosit (Ed. Augusta, Timișoara, 1999); Gheara (Ed. Vinea, București, 2003); Un fel de liniște (Ed. Vinea, București, 2006); Copilul din mașina galbenă (Ed. Cartier, Chișinău, 2010) și este prezentă în antologiile Cele mai frumoase poeme (Ed. Tractus Arte, București, 2011) și Începutul de secol XXI. Literatura din Basarabia (Ed. Arc și Știința, 2017).

Este deținătoarea unor premii ale Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru volumele de poezie: Șarpele mă cunoaște, Cartea rece și Un viitor obosit.

Irina Nechit s-a remarcat și ca dramaturg: Godot eliberatorul (critică de teatru, Ed. Cartier, Chișinău, 1999); Proiectul unei tragedii (dramaturgie, Chișinău, 2001); Maimuța în baie (dramaturgie, Chișinău, 2006). Pentru cartea Godot eliberatorul, autoarei Irina Nechit i se acordă Premiul UNITEM pentru critică teatrală. În antologia Chișinău, 7 aprilie. Teatru-Document (dramaturgie, Editura Fundaţiei „Camil Petrescu”, Bucureşti, 2010), Irina Nechit este prezentă cu piesa Coridorul morții. Mai multe piese ale tinerei dramaturg au fost montate în teatre profesioniste din Chișinău și Bălți: Maimuța în baie, Coridorul morții, Amelist, Nudiștii, Doamna-din-satul-florilor-ce-mor.

În anul 2018, piesa Sfaturile Melaniei a fost montată la Teatrul Național Radiofonic din București și la Teatrul „Odeon” din București. În același an, a fost publicată, la Editura Junimea, Iași, cartea de interviuri Malul stâng întreabă malul drept. Monodrama Sfaturile Melaniei a obținut Premiul pentru cea mai bună piesă contemporană la Gala Uniunii Teatrale din Republica Moldova, 2018.

Poeta, dramaturgul şi jurnalista culturală Irina Nechit este cunoscută și peste hotarele Basarabiei, participând la numeroase festivaluri de literatură, colocvii, saloane de carte  din România, Franța, Germania, Slovacia, Lituania, Letonia, Italia, Slovenia, Bulgaria și Austria, promovând limba, cultura și valorile din spațiul românesc.

Colectivul Bibliotecii USV invită pe toți cei care doresc să o cunoască pe poeta din generația postmodernă, Irina Nechit, la o întâlnire cu poezia și muzica din Basarabia. Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia – GIRB, condus de Aliona Gumeniţă (FLSC), ne va însoți în aceste momente.

Tineri poeți ai universității sucevene vor citi din versurile lor – Ana Maria Antonesei și Georgiana Obadă (FLSC).


Intră acum și în grupul de