Artista Doina Lavric-Parghel, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava


Intră acum și în grupul de

„Mă pregătesc de ceva vreme pentru o întâlnire cu o clasă de liceeni din Suceava. Și cu părinții lor. Și mă gândesc să le spun o poveste. Mai e, până atunci, aproape o lună de zile.

„-Ei, și ce mare lucru o poveste?”

Este… Pentru că vrei povestea să fie a ta, s-o spui tu, cu vocea ta, cu sufletul tău, cu mintea ta… Pentru că vrei să se întâlnească povestea ta cu poveștile celor care o ascultă, pentru că vrei povestea să meargă mai departe”, spunea într-o postare, pe blogul personal, artista Doina Lavric – Parghel.

Cu siguranță se pregătea pentru întâlnirea ce tocmai a avut loc, marți, 16 aprilie 2019, la orele prânzului, în aula Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Suceava.

Prezentarea a fost făcută de către doamna profesor de limba și literatura română, Ana Buzincu. Dumneaei a motivat prezența artistei și a invitaților, oferind mai întâi câteva detalii despre proiectul  denumit „Dăruind readucem zâmbete”, proiect aflat în desfășurare în anul școlar în curs, împreună cu elevii claselor a X-a H, dirigintă prof. Ana Buzincu și a X-a B,  dirigintă prof. Carmen-Lucia Șindilar.

„Evenimentul de astăzi este al treilea moment al proiectului nostru. Primul l-am organizat anul trecut, de Moș Nicolae, iar al doilea a fost pe 1 Martie, când, copiii din clasele implicate în acțiune au oferit mărțișoare lucrate chiar de ei trecătorilor. Spectacolul de astăzi a fost a treia etapă a proiectului pe care l-am conceput și a fost dedicat de colegii mai mari, colegilor mai mici din clasa a IX-a G, unde dirigintă este doamna profesoară Anca Maria Tronciu. Următoarea etapă va fi pe 1 iunie, de Ziua Copilului”.

Prin cântecele, scurtele povestiri şi ziceri memorabile despre dragoste, interpreta de muzică tradiţională românească, a reușit să ne transpună într-un timp de legendă. Am redescoperit tradiţii, valori şi sentimente româneşti, iar spaţiul intim al aulei colegiului a devenit locul privilegiat al unei întâlniri magice.

Femeia minunată a reușit cu harul său divin, prin cântecele vechi și mai noi interpretate impecabil și frumusețea poveștilor, să sensibilizeze inimile publicului numeros, format nu doar din elevi și absolvenți, ci și dascăli și părinți, care au lăsat totul pentru a petrece momente unice.

Prin acest tip de prestaṭie Doina Lavric slujeṣte folclorul autentic, creează un alt timp, cel nesfârṣit, al legendei, cu curgerea sa lentă, în care este atras hipnotic spectatorul.

A amintit publicului mai în vârstă de prețioasele clipe din serile când părinții  puneau capăt  treburilor de pe afară și, înainte de a se retrage în casă, se așezau cu toții și stăteau de vorbă, nu erau telefoane și rețele de socializare.

„Era o liniște, o pace, o împăcare, o stare pe care n-o s-o uit niciodată…”, își amintește cu nostalgie artista.

Nu știu câți dintre tinerii prezenți au înțeles și vor tine seama de sfaturile primite, prețuind mai mult timpul,  dar cu siguranță se vor apropia mai mult de cei dragi în preajma sărbătorilor ce bat la ușă, mergând vacanța ce îi va aduce în sânul familiei.

Aplauzele furtunoase și privirea hipnotizantă a copiilor, ochii înlăcrimați ai celor mai vârstnici, dar și cântecul fostei eleve a colegiului, Alexandra-Diana Dan din Putna, au demonstrat  că povestea va continua.

Astfel, scopul celei de-a treia activități, din cadrul proiectului ”Dăruind readucem zâmbete”, numită ”Povestea merge mai departe…” a fost atins, după cum afirmă coordonatoarea  profesora Ana Buzincu.

„Ne-am gândit la o poveste altfel, în zilele ”Școala altfel” și am invitat-o pe doamna Doina Lavric-Parghel. Iată că, într-un  moment special, cum a fost acesta, dinaintea sărbătorilor pascale, dumneaei a adus în atenția copiilor povești fermecătoare, care, totodată i-a îndemnat pe ei, dar și pe noi, să reflectăm asupra soartei omului, într-o formă sincretică, poveste și muzică, laolaltă”, a precizat dumneaei.

Prof.înv.primar

SESERMAN LIDIA LOREDANA


Intră acum și în grupul de