Seara culturala si sunet de colinde


Intră acum și în grupul de

Dom Polski Suceava a fost gazda unei seri culturale ce a cuprins lansarea cărţii „Monografia bisericii Sfântul Dumitru din Suceava”, o conferinţă despre Naşterea Domnului şi un concert de colinde, în organizarea Asociaţiei Culturale „Sf. Mitropolit Dosoftei”. Referindu-se la cartea, a cărei autori sunt diacon profesor Vasile M. Demciuc şi preot Justinian Remus Cojocar , conf.univ.dr. Mihai Lazăr, profesor de istorie medievală în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a precizat că volumul face cinste Sucevei, dar şi cercetării istorice şi celei de pe tărâmul teologic-creştin.

În opinia universitarului sucevean apariţia acestei monografii vine într-un moment important în condiţiile în care tendinţa actuală este spre cărţi comerciale, cu deschideri variate arătând că cei doi autori „au o serie de contribuţii pe tărâm istoric şi teologic” prin informaţiile incluse în acest volum care este scris „cu darul istoriei şi cu cel al sufletului”.

Potrivit profesorului Lazăr, Biserica Sf. Dumitru din Suceava reprezintă un tezaur de primă dimensiune în arta medievală românească şi europeană, autorii monografiei reuşind să valorifice cu succes izvoarele existente, izvoarele narative interne şi externe, literatura română, cercetările arheologice de pe locul actualei biserici, dar şi relatările călătorilor străini prin Moldova acelor timpuri.

Diacon profesor Vasile M. Demciuc, unul din autorii monografiei, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, sub a cărui înaltă binecuvântare a apărut această carte întrucât veghează ca „valorile Bucovinei să fie păstrate pentru generaţiile care vin”.

Preotul Justinian Remus Cojocar a spus că lansarea „Monografiei bisericii Sfântul Dumitru din Suceava” reprezintă un moment frumos din viaţa sa pentru că Dumnezeu L-a învrednicit să scrie această carte.
Acesta a menţionat că este slujitor al bisericii Sf. Dumitru din Suceava de mai bine de un an şi că s-a simţit dator „să aducă o jertfă Bisericii” scriind o monografie care lipsea acestui lăcaş de cult.
După lansarea Monografiei Bisericii Sfântul Dumitru din Suceava a urmat o conferinţă susţinută de unul dintre slujitorii acestei biserici, preotul profesor Alistar Cojocar ce a avut ca temă “Naşterea Domnului”.

Seara culturală a continuat cu un program de colinde susţinut de Ansamblul „Muguraşul” format din elevi ai claselor a VII a şi de Corul claselor a III a şi a IV a de la Şcoala nr. 1 din Suceava, dar şi cu un recital de colinde şi piese clasice ce i-a avut ca protagonişti pe Laur Hreniuc la pian şi pe Mihai Cotos la vioară.
În program au mai fost incluse şi recitaluri la pian susţinute de elevii Andrei Hofmann şi Ioan Onisim, seara fiind încheiată de Corala Preoţească “Fiii Bucovinei” din Rădăuţi, dirijată de părintele Ioan Colban .


Intră acum și în grupul de