„Am zis ca in viata am avut mare noroc”- interviu cu interpreta de muzica populara Laura Haidau


Intră acum și în grupul de

Despre cântăreaţa de muzică populară Laura Haidău se spune că este o renumită dansatoare şi interpretă a folclorului bucovinean autentic. Ea crede cu ardoare că „dacă vrei să realizezi ceva în viaţă te zbaţi şi până la urmă reuşeşti, cu toate greutăţile, cu toate piedicile”. Artista le are drept modele pe Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa şi Mina Pîslaru, considerând că „de la fiecare ai câte ceva de învăţat”, dar „în stilul tău propriu”. Laura este o vrednică purtătoare a costumului popular tradiţional şi îl îmbracă ori de câte ori este chemată la anumite evenimente, pentru a primi oaspeţii cu pâine şi sare. Şi încă ceva, nu îi place să vorbească despre ea, ci numai despre oamenii care au ajutat-o în carieră.

Ziua de 8 Martie, îi aduce un dar nepreţuit, apariţia CD-ului „Aşa-s eu mai şugubaţă”

R: Ce a fost mai întâi, dansul sau cântecul?
Laura Haidău: Primul pas l-am făcut la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” ca solist dansator, apoi am început să prezint spectacole, după care, cu sprijinul maestrului Viorel Leancă (n. r. directorul ansamblului), am continuat şi ca interpretă, cu foarte multă muncă, şi tot aşa merg mai departe, sunt o fire optimistă.

R: Când se întâmpla asta?
L.H.: Cu 8-9 ani în urmă.

R: De unde vă culegeţi cântecele, ce interpretaţi?
L.H.: Numai folclor bucovinean autentic, toate cântecele mele sunt dăruite de maestrul Viorel Leancă. Am tot sprijinul d-lui.
Sunt melodii culese cu ani în urmă, aşa cum zice maestrul Viorel Leancă sunt din lada lui de zestre, şi apoi le dă interpreţilor Eu zic că am un mare noroc, de fapt toţi cei îndrumaţi de maestru au mare noroc. Astfel noi ştim că toate melodiile sunt autentice, chiar şi textele. Dacă ceva i se pare – şi aici aş vrea să fac o mică paranteză: stăm şi ascultăm melodia dată de d-lui şi avem un text anume. Dacă textul nu se pliază perfect cu melodia nu e bine. Aici ne punem sufletul şi eu şi maestrul.

R: Bănuiesc că nu toţi interpreţii de folclor au această şansă, mă refer la cei din alte zone…să aibă melodii gata culese şi să nu mai trebuiască să tot caute.
L.H.: Nu ştiu, n-aş vrea să comentez. Dar m-au întrebat mai mulţi de ce îmi apare un nou album după 3-4 ani. Fiindcă se lucrează foarte mult la texte, foarte mult la interpretare, depinde de fiecare. Dacă maestrul zice «bine» atunci pentru mine înseamnă foarte mult. Întotdeauna spun că maestrul Viorel Leancă este aşa, un estetician pentru noi, ne dă un stil anume, este şi un bun psiholog . Trebuie să cunoască interpretul ca să ştie ce i se potriveşte. Am zis că în viaţă am avut mare noroc, nu am puterea să-i mulţumesc Celui de Sus, n-am mâini să-i mulţumesc pentru tot ce mi-a dat şi ca familie şi în tot ce fac.

R: Vă apare acum un nou CD, chiar de Ziua Femeii…
L.H.: Faptul că noul material apare pe 8 Martie îl datorez lui Sorin Chelariu de la Galaţi, care este producătorul acestui material. Eu ziceam că va apare în mai, însă mi-a făcut o surpriză.

R: Va fi o lansare oficială la Suceava?
L.H.: Asta rămâne de văzut, dar CD-ul apare de 8 martie.

R: Înseamnă ceva pentru dvs. faptul că apare în această zi, are ziua în sine o semnificaţie pentru dvs.?
L.H.: Înseamnă foarte mult, vă daţi seama că ziua aceasta va fi pentru mine aşa, undeva într-o căsuţă a sufletului meu, şi o voi păstra ca o amintire deosebită în toată viaţa mea. Pentru mine, 8 martie înseamnă primăvară, bucurie în suflet, deşi văd că e zăpadă. În general ştiţi ce fac eu? Îmi place să dăruiesc mai mult decât să primesc şi asta mă mulţumeşte mai mult pe mine. De 8 Martie dăruiesc mult celor dragi, mamei bunicii, prietenilor. Asta mă face să fiu un om împlinit, când văd că cei din jurul meu sunt mulţumiţi.

R: Revenind la noul album, câte melodii cuprinde, vorbiţi-ne despre el.
L.H.: Cuprinde 16 melodii, de la jocul de cumătrie merge la „Când mi-a fost de măritat”, apoi la „Joacă moşul şi băbuţa”. Spuneam că aici pot fi incluse toate etapele vieţii, în general. Se pot regăsi toate generaţiile, are o tentă mai şugubaţă, sunt versuri mai şugubeţe, de fapt de asta se şi cheamă „Aşa-s eu, mai şugubaţă”. Dar sunt şi melodii de suflet, de la paşi lini până la bătută.

R: Ştiu că purtaţi dar şi colecţionaţi costume populare deosebite…
L.H.: Da, şi mă bucur că deja am început să primesc costume oriunde mă duc; şi la un spectacol, şi la o nuntă vin diferite persoane şi îmi spun că le-ar face plăcere să port costumul respectiv.

R: Sunt costume autentice, foarte vechi?
L.H.: Da, de la mama soacră, de la ea din sat, la Grăniceşti, unele sunt făcute de ea, de la catrinţă până la băsmăluţa tradiţională.

Luni, Laura Haidău ne dăruieşte un nou album şi deja lucrează la următorul, care va cuprinde obiceiuri de nuntă.


Intră acum și în grupul de