Șaru Dornei va fi gazda următorului Eco-Brunch din Bucovina


Intră acum și în grupul de

După primele două evenimente gastronomice organizate în Țara Dornelor, la Panaci și Ciocănești, a venit rândul unei noi comunități din destinația de ecoturism a Bucovinei să-și etaleze specificul culinar, natural și cultural. Șaru Dornei, paradisul natural de la poalele Călimanilor, va fi gazda eco-brunch-ului din 14 august 2021.

Evenimentul se va desfășura în curtea pensiunii Evia, din pitorescul sat Neagra Șarului, care face parte din rețeaua ecoturistică locală, dezvoltată de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) în cadrul programelor Green-Entrepreneurship finanțate de Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.

Eco-Brunch Ciocanesti – Tara Doernelor, 26 iunie 2021

Aici, sub straja Călimanilor, cei mai tineri și mai înalți munți de origine vulcanică din România, oaspeții vor avea ocazia să petreacă o zi tihnită în mijlocul naturii, să guste mâncăruri bucovinene pe bază de ciuperci de sezon, păstrăv afumat, carne de porc, smântână și brânzeturi locale, să picteze animale din fauna specifică Parcului Național Călimani, să facă o drumeție de explorare a zonei și să afle despre inițiativa PORT Cultural de a valorifica patrimoniul arhitectural al caselor tradiționale din Bucovina.

Eco-brunch-ul din Șaru Dornei este organizat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) și Asociația My Transylvania, alături de parteneri și autoritățile publice locale.

Eco-Brunch Ciocanesti – Tara Doernelor, 26 iunie 2021

Programul evenimentului va avea loc după următorul desfășurător:

11:00 – Brunch cu specialități locale de sezon și scurt program artistic oferit de doi soliști de folclor autentic, Ioana Moraru și Remus Pescariu – din Șaru Dornei.

13:00 – Drumeție ghidată pe Șeștina. Puncte de interes: Bâtca Tisei, Pârâul Tulbure, cea mai veche casă din comună, locul fostului comandament din cel de-al doilea război mondial.

15:00 – Atelier de pictură pe lemn facilitat de echipa As Creativ.

În premieră pentru Țara Dornelor, pe durata întregului eveniment va avea loc și un atelier de prezentare cu tema: „PORT Cultural în Bucovina. Soluții de valorificare a patrimoniului construit din mediul rural”. Acesta va fi facilitat de către Carmen Chasovschi, conferențiar universitar al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, alături de istorici de la Institutul Bucovina al Academiei Române și experți arhitecți de la Facultatea de Arhitectură G.M. Cantacuzino din Iași, care au propus soluțiile de transformare și adaptare a caselor tradiționale din Bucovina și Transilvania. Casele valoroase identificate în cei doi ani de documentare în teren au fost plasate pe o hartă interactivă și prezentate în albumul Case Tradiționale din Bucovina, iar soluțiile identificate au fost puse laolaltă într-un îndrumar de intervenții și mici reparații cu tehnici adaptate pentru protejarea construcțiilor tradițional, în ghiduri de antreprenoriat în turism și în albume cu proiecte de arhitectură ce propun soluții de transformare și modernizare a caselor vechi, care să se integreze armonios în peisajul existent. Informații detaliate despre proiectul PORT CULTURAL, aici.

De asemenea, în cadrul expoziției cu vânzare, oaspeții evenimentului vor avea posibilitatea să achiziționeze:

  • obiecte personalizate cu imaginea eco-destinației Țara Dornelor și a principalelor atracții naturale din comuna Șaru Dornei, realizate de Studio Chiriluș Vatra Dornei;
  • produse apicole, marca “Bun din Bucovina”;
  • siropuri/dulcețuri și brânzeturi de la producători locali.

Accesul participanților se va face pe bază de bilet, contra sumei de 130 lei/persoană. Biletele sunt deja puse în vânzare pe platforma de booking a Asociației My Transylvania, aici: https://bit.ly/3xMv0Z2


Intră acum și în grupul de