Expozitie dedicata Reginei Maria a Romaniei, la Biblioteca Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Sucevenii pot viziona la Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera” o expoziţie de carte şi fotografie dedicată împlinirii a 135 de ani de la naşterea Reginei Maria şi a 72 de ani de la moartea ei.

Regina soldat, diplomat si scriitor

Regina Maria a fost supranumită de popor “Mama răniților”, “Regina-soldat”, pentru atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, când, alături de doamnele de la curte, a lucrat direct pe front în spitale de campanie și a coordonat activitatea unei fundații de caritate.

Maria Alexandra Victoria s-a logodit la 16 ani cu Prințul Ferdinand de Hohenzollern, moștenitor al tronului României. Căsătoria a avut loc la 29. decembrie 1892. Unul dintre exponatele Muzeului Național al României, o cupă de argint oferită de municipalitatea Capitalei, amintește de acest eveniment; piesa având gravată inscripția: „Bine ai venit, mireasă de Dumnezeu aleasă spre a patriei cinstire. Ianuarie 1893“.

Frumusețea ei era dublată de o inteligență ieșită din comun. Ea a pledat (chiar în capitala Franţei, şi în timpul Conferinţei de Pace de la Paris), pentru cauza românilor, reamintindu-le aliaților occidentali enormul sacrificiu al Armatei Române. Serviciul adus României de Regina Maria a fost crucial, deși puțin înțeles. Când negociatorul șef al delegației românești, primul ministru Brătianu, a început să piardă teren, Regele a rugat-o pe Regină să intervină, iar aceasta a plecat într-o misiune neoficială la Paris și la Londra.

A rezultat astfel România Mare, care reunea provinciile istorice ale Transilvaniei, Bucovinei, Moldovei, Basarabiei şi Munteniei.

Incredibila poveste a inimii Reginei Maria a României

În 1924, Regina Maria a construit Palatul de la Balcic, într-un peisaj superb, și a făcut din acesta un loc de întâlnire pentru artiștii epocii. Palatul a fost cedat Bulgariei, odată cu Cadrilaterul și se găsește acum pe teritoriul țării vecine. Din ordinul Reginei, inima sa a fost înmormântată la Balcic, iar trupul la mănăstirea Curtea de Argeş. După pierderea Cadrilaterului de către România(1940), inima a fost adusă lângă Castelul Bran, a doua reședință a Reginei Maria. În anul 1968, comuniștii au spart cu răngile sarcofagul de marmură și au luat casetele cu inima. Casetele au fost trecute în Tezaurul Istoric al României, iar inima Reginei zace pe undeva prin Muzeul Naţional de Istorie. Locuitorii din Bran au făcut numeroase apeluri ca inima reginei să fie readusă la locul ei.


Intră acum și în grupul de