Expozitie de pictura, grafica si tapiserie, la Galeria de Arta “Ion Irimescu”


Intră acum și în grupul de

O expoziţie de pictură, grafică şi tapiserie ce poartă semnătura artistelor plastice Eugenia Goraş şi Georgeta Gheorghiu a fost vernisată, vineri după-amiaza, la Galeria de Artă “Ion Irimescu” din Suceava. Preşedintele filialei sucevene a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Lucia Puşcaşu, a declarat că cele două profesoare de artă plastică, care s-au dedicat învăţământului “cu tot sufletul”, au venit în expoziţie cu noutăţi care “încântă” , “atrag” şi “surprind” prin compoziţie şi cromatică.

La rândul său, lect. univ. dr. Emanuela Ilie a spus că termenul cel mai adecvat care exprimă plenitudinea de forme şi de sens din lucrările celor două artiste plastice este “dialogismul”. Ea a explicat că între lucrările din expoziţie există anumite afinităţi selective care formează o „diadă artistică” arătând că există corespondenţe între tonuri şi forme, dar şi “afinităţi secrete”.

Totodată, Emanuela Ilie a subliniat că lucrările au simboluri comune, dar care sunt tratate într-o manieră distinctă, exemplificând cu lucrările “Fluturele” realizată de Eugenia Goraş şi “Zeităţi antice egiptene”, ce poartă semnătura Georgetei Gheorghiu, ce au ca element central un fluture, respectiv o pasăre, simboluri ce semnifică desprinderea sufletului de trup.

Vorbind despre lucrările de tapiserie realizate de Eugenia Goraş, Emanuela Ilie a apreciat mixajul de forme şi culori, dar şi hotărârea artistei de a depăşi graniţele şi de a converti “palpabilul” în ceva “abia palpabil”.
Emanuela Ilie a spus că o parte dintre lucrările Georgetei Gheorghiu prezente în expoziţie sunt realizate într-o tehnică nouă, respectiv grafică de calculator, lucrări ce au ca mesaj “revelaţia”, transcendenţa”, “sacrul”.

“În această cucerire a artei post-moderne, care îşi atrage cele mai noi forme de manifestare artistică, există o dorinţă a artistei de a-şi regăsi acel miez arhetipal”, a spus Emanuela Ilie arătând că dincolo de această spectaculoasă decizie a artistei de a aborda arta şi cu ajutorul calculatorului, există şi lucrări care sugerează nostalgia Georgetei Gheorghiu şi “nevoia artistei de a se regăsi într-o natură primordială”.

Georgeta Gheorghiu a declarat că a abordat grafica pe calculator “din curiozitate” arătând că a realizat ce legătură există între arta spontană şi arta realizată pe calculator, folosind culoarea, linia şi forma pentru compoziţie.
Eugenia Goraş a spus că cele patru lucrări de tapiserie, lucrate în tehnica “haute lisse”, au tematici diferite, predominând formele curbe sau geometrizate, dar şi elemente din arta populară interpretate în structuri.
Ea a mai spus că în expoziţie sunt şi două lucrări de pictură în ulei în care toamna este sugerată prin linie, formă şi culori.
Vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi tapiserie a fost urmat de un recital muzică veche susţinut la lăută de Cristi Lazăr.


Intră acum și în grupul de