Programul 2010-Anul Paul Celan, la final


Intră acum și în grupul de

Biblioteca Bucovinei, Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu Unitatea Scriitorilor din România-Filiala Iaşi, organizează marţi, 23 noiembrie, începând cu ora 17.00, “Corona Soul – In memoriam Paul Celan”, la Secţia de Arte a Bibliotecii – Un meridian cultural trasat de Angela Furtună, Gustav Mahler şi Arnold Daghani.

Programul 2010 – Anul Paul Celan, iniţiat şi deschis la Biblioteca Bucovinei de scriitoarea Angela Furtună în ianuarie 2010 în cadrul comemorării Zilei Internaţionale a Holocaustului, a ajuns deja la finele drumului său, găzduit parţial şi de Biblioteca Bucovinei, dar şi de prestigioase foruri şi reviste de cultură şi universitar-academice, internaţionale şi naţionale, clasice sau internetice.

Paul Celan rămâne poetul bucovinean a cărui operă a atins cea mai mare cotă internaţională, opera sa continuând să atragă în toată lumea bună interpretări şi discuţii, exegeze şi relecturi.

În 2010, chiar pe 23 noiembrie, se împlinesc 90 de ani de la naşterea sa, 40 de ani de când s-a sinucis (la numai 50 de ani) şi 50 de ani de când Germania l-a onorat cu Marele Premiu Brüchner pentru poezie.

În cadrul Programului 2010 – Anul Paul Celan, Angela Furtună a susţinut şi o platformă publicistică redutabilă, publicând mai multe studii şi eseuri în prestigioasele reviste româneşti Acolada, nr. 4http://www.editurapleiade.eu/images/static/files/4_2010.pdf şi nr. 5http://www.editurapleiade.eu/images/static/files/5_2010.pdf din 2010, Steaua nr. 4-5 din 2010 http://www.revisteaua.ro/core/numere/2010/Steaua%204-5%202010.pdf ca şi în revistele americane Romanian Timeshttp://www.romaniantimes.com/index.php/angela-furtuna.html , Mission şi Romanian Vip http://www.romanianvip.com/angela-furtuna-anul-paul-celan/ sau reviste israeliene de valoare, ca Minimum sau Nuanţe – Supliment de Cultuiră al ISRO PRESS, Newsletterul Bună dimineaţa, Israel. Unele studii sunt deja publicate şi pe bloggurile internetice specializate.

În cadrul Anului Paul Celan, la Biblioteca Bucovinei au avut loc conferinţe şi lecturi publice – susţinute în cadrul propriului program de Angela Furtună şi invitaţii săi – din opera marelui scriitor sau a exegeţilor operei (între care Andrei Corbea, Alexis Nouss, Petre Solomon, Norman Manea, John Felstiner, Andrei Oişteanu şi alţii), iar împreună cu Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, cu Forumul Regional al Germanilor din Bucovina (prin colaborările doamnelor Corina Derla şi Gheorghiu şi alţi membri) şi cu Comunitatea Evreilor din Suceava (prin preşedintele acesteia prof. Sorin Golda) s-au derulat şi continuă să se deruleze la Biblioteca Bucovinei recitaluri de poezie şi workshopuri, conferinţe şi dezbateri, sub egida Integralei Frédéric Chopin, a Integralei Gustav Mahler şi a Integralei Johann Sebastian Bach, Celan primind astfel o receptare nouă, prin adăugarea spiritului muzicii la poeticitatea sa inconfundabilă. Acesta este însuşi spiritul urban şi autentic evreiesc şi german în care s-au format personalităţile excelenţei culturale.

O interesantă expoziţie de documente şi fotografii tematice este în curs de pregătire şi va fi vernisată în curând la Biblioteca Bucovinei, în cadrul Anului Paul Celan.


Intră acum și în grupul de