Seara magica la Muzeul de Istorie, cu Mike Godoroja&Blue Spirits (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Un eveniment cultural deosebit a avut loc joi seară, la Muzeul de Istorie din Suceava, unde pe ritmuri de rock şi blues, Mike Godoroja&Blue Spirits au reuşit să încânte auditoriul cu un spectacol de excepţie intitulat, “O seară la muzeu-Acoustic Zeppelin”.

Ideea concertelor susţinute în muzee i-a dat-o fiul său

“Ideea acestui turneu, O seară la muzeu, aparţine băiatului meu de 7 ani, care, după ce într-o seară a văzut celebrul film „O noapte la Muzeu”, nu mai încetează în a mă trage de mânecă în fiecare duminică, să mergem să vedem câte un muzeu. Şi în felul acesta, am reuşit, după 20 de ani, să redevin un vizitator al muzeelor. Am văzut în Bucureşti aproape 12 muzee, iar după fiecare concert mă roagă să îi dau un SMS în care să îi zic cum este muzeul în care am cântat, ce exponate sunt în el. Aşa a luat naştere acest turneu”, a declarat Mike Godoroja, înaintea concertului, în cadrul conferinţei de presă.

Din considerente financiare, artistul a luat inţiativa privată a promovării acestui concert, împreună cu compania sa de management artistic, după care a început să facă propuneri mai multor muzee, în aşa fel încât în proporţie de 80% a găsit receptivitate şi a reuşit să pună în plan un număr de 25 de concerte.

Până la momentul actual, Mike Godoroja&Blue Spirits au susţinut 13 concerte, în urma cărora au avut rezutate peste aşteptările lor. „Au fost seri magice la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, la Muzeul Literaturii din Iaşi, toate lucrurile s-au petrecut la un nivel mult peste cel propus, în primul rând pentru faptul că spaţiul de joc este unul alternativ, oamenii nu intră într-un teatru, nu intră într-o casă de cultură a sindicatelor, rece şi în mare parte neîncâlzită, ci intră într-un spaţiu muzeal, iar de la început lucrurile se schimbă din punct de vedere temporal, sufleteşte. Orice exponat îşi are într-adevăr viaţa lui şi te influenţează. Am cântat înconjurat de lucrările lui Paladi şi Grigorescu, am cântat înconjurat de sculpturi, am cântat înconjurat de mari opere literare, lucrul ăsta publicul îl simte, intrând într-un muzeu, intră ca într-un sanctuar”.

“Muzeul este ultima opţiune a unui om în ziua de astăzi, deoarece prima este telecomanda de la televizor”

Talentatul cantautor consideră că muzeul este pentru un oraş “oglinda culturală”, constatând cu tristeţe că muzeul este ultima opţiune a unui om în ziua de astăzi, deoarece prima este telecomanda de la televizor. Din acest motiv, doreşte să dea un semnal în acest moment din punct de vedere al managementului cultural prin care ei, pe parte artistică, muzicală, împreună cu muzeele pe de altă parte, îşi dau mâna pentru a apropia lumea, pentru a le răpi puţinul timp pe care îl au la dispoziţie şi pe care îl pot dedica lor.

Tot în cadrul conferinţei de presă, Mike Godoroja a ţinut să mulţumească Muzeului Bucovinei pentru că a arătat receptivitate din partea angajaţilor, care au pus foarte mult suflet şi s-au angrenat în această acţiune care nu le este la îndemână, deoarece nu sunt o instituţie creatoare de evenimente artistice, dar care au înţeles necesitatea organizării unei astfel de manifestări.

“Managementul cultural nu se face în faţa calculatorului..”

Totodată, artistul a transmis un mesaj către “diriguitorii de cultură”, şi anume că managementul cultural nu se face în faţa calculatorului, nu se face teoretic, ci se face practic. „Degeaba scrii referate şi ţii conferinţe sterpe dacă lumea nu vine. Chiar dacă vin 10 persoane la această acţiune sau vin 100, faptul că ea se întâmplă şi a venit, este un fapt îndeplinit. Este un semnal pe care vrem să îl dăm şi celorlalte instituţii de cultură, anume să fie deschise, capabile de a-şi face schimbări în propria ogradă. Iar eu, personal, transmit muzicienilor din breasla pe care o reprezint un mesaj, << Publicul în continuare există!>>. Este mai redus ca număr deoarece nu are bani, dar el în continuare există şi aşteaptă din partea noastră, a artiştilor, o iniţiativă altfel!”, a subliniat Mike Godoroja.

Ca perspectivă, cantautorul şi-a propus ca la Bucureşti, anul viitor, să facă o sesiune de 8 spectacole muzeale, pornind de la Muzeul Literaturii, Muzeul de Istorie, Muzeul Ştiinţe şi Tehnici ş.a. fiecare întâlnire având un repertoriu adecvat şi un invitat special. Pe lângă asta, el va invita oameni remarcabili din zona care reprezintă muzeul. La Muzeul de Istorie de exemplu, s-a gândit să îl invite pe Neagu Djuvara, şi să aibă un mesaj diferenţiat către public. Odată către publicul adult, care are salarii şi îşi permite să plătească un bilet, iar pe de altă parte, publicul tânăr, licean şi studenţesc, care să aibă posibilitatea să vină pe baza legitimaţiei la un preţ foarte accesibil, de tip muzeu, asta printr-o finanţare din partea Centrului de Proiecte Culturale ale Primăriei Capitalei.

„Spectacolul organizat, „Acoustic Zepelin”, este un rezultat nou al experienţei pe care am avut-o alături de Marius Mihalache, celebrul nostru muzician şi alături de ansamblul „3 parale” în care aproape de un an şi jumătate, sau chiar mai bine, am dus pe toate scenele din România şi de câteva din stăinătate, spectacolul „Balcanic Zepelin”. Din acest spectacol noi am creat o sinteză acustică, pentru că eu consider că la muzeu lucrurile trebuie să se petreacă în esenţe, iar esenţa instrumentelor este cea acustică şi nu cea electronică. Aşa că noi prezentăm un spectacol unicat care nu se cântă, care nu se cântă în niciun alt gen de spaţii, care este special creat pentru acest circuit de muzee”, a completat Mike Godoroja.

Bucovina, una dintre cele mai autentice zone româneşti

Artistul Mike Godoroja s-a arătat impresionat de zona Bucovinei, precizând că „Bucovina este alegerea pe care eu am făcut-o când am fost invitat în emisiunea „Odată-n viaţă”, o emisiune de divertisment, cu toate că în general eu refuz să particip la emisiunile de acest gen, care a fost o ediţie muncită, cu bun simţ şi cu o idee foarte generoasă, în care fiecare artist a trebuit să reprezinte o zonă a ţării.

Eu am vrut să reprezint zona Bucovinei. Deşi sunt de provenienţă basarabean, iar părinţii mei sunt născuţi la Chişinău, eu rămân cu credinţa că Bucovina este una dintre cele mai autentice zone româneşti, este un exemplu de istorie pură, iar oamenii au trăsături care se leagă foarte mult de România arhaică. Consider că Bucovina este una dintre zonele pe care România trebuie să o etaleze în primul rând în toate broşurile şi formele de comunicare, şi există argumente culturale”, a spus Mike Godoroja.

Sala de spectacol a fost neîncăpătoare pentru cele 80 de locuri puse la dispoziţie de muzeu, iar cei care au achiziţionat bilete, au primit câte un CD al trupei, alături de un tur al Muzeului de Istorie oferit gratuit din partea gazdelor.

De la Suceava, Mike Godoroja&BlueSpirits, se vor îndrepta de luni în partea Ardealului, unde vor începe cu Sibiul şi vor termina cu Oradea, Satu Mare, Baia Mare, după care se vor duce spre Banat şi vor încheia cu Timişoara.


Intră acum și în grupul de