Eclipsa partiala de Soare a fost urmarita si la Observatorul Astronomic din Suceava


Intră acum și în grupul de

Eclipsa parţială de Soare vizibilă şi de pe teritoriul României a adunat, marţi, pe terasa Observatorului Astronomic din municipiu, în jur de 150-200 de suceveni de toate vârstele, de la puşti de grădiniţă până la pensionari.

Instrumentarul a fost pregătit încă cu o zi înainte, fiind verificate filtrele pe Soare şi pe disc solar pentru a nu apărea probleme. „Este suficientă o singură zgârietură pe filtru pentru a provoca arsuri grave şi foarte grave pe retină. De multe ori, lumea nu este conştientă de pericolul pe care îl reprezintă o eclipsă. Chiar dacă Soarele este acoperit în proporţie de 75% cum a fost astăzi, pericolul există deoarece intensitatea Soarelui este destul de puternică, astfel discul care rămâne neacoperit are o intensitate suficient de puternică încât să producă arsuri grave pe retină, adesea ireversibile.

Din acest motiv, trebuie folosiţi ochelarii concepuţi special, sau în cel mai rău caz ochelarii de sudură. Sub nicio formă nu trebuiesc utilizate improvizaţiile gen celofan de la flori sau sticlă colorată”, a explicat lect. dr. Cristian Pârghie, directorul Departamentului Observator Astronomic din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava.

Acesta a ţinut, totodată, să atragă atenţia asupra inconştienţei oamenilor, subliniind faptul că adesea repercusiunile nu apar neaparat imediat, astfel, dacă arsurile nu sunt foarte grave, acestea pot să apară în timp, la o săptămână, două de la eveniment.

Potrivit şefului Departamentului Observator Astronomic, pentru a putea urmări fenomenul, au fost puse la dispoziţia sucevenilor trei telescoape, dintre care două cu filtre.

„Filtrele pe care le avem noi micşorează intensitatea luminoasă de un milion de ori, iar un telescop a fost folosit pentru proiecţie. Instrumentul a fost supravegheat în permanenţă de cineva care nu a lăsat lumea să se uite prin el, ci direct pe ecranul pe care a fost proiectat. S-a văzut foarte bine, iar la momentul maxim al eclipsei s-a observat relieful lunar în zona de penumbră, inclusiv pietrele solare”, a informat Cristian Pârghie.

Eclipsa a început la Suceava la ora 09:12:46, maximul acesteia stabilindu-se la ora 10:39:19 secunde, iar ultimul contact a avut loc la ora 12:11, magnitudinea (strălucirea astrului) fiind de 0,783 (78%).

În prezent, Observatorul Astronomic Suceava deţine 7 telescoape şi lunete. „Departamentul Observatorului Astronomic din cadrul Universităţii Suceava şi-a mărit programul. Avem program de observaţii şi de planetariu, de luni până vineri, de la ora 08.00 la ora 20.00. Seara, după ce se întunecă, dacă este senin, facem observaţii pe bolta cerească prin intermediul telescoapelor. Cât timp lumina este aprinsă la intrarea în Observator, înseamnă că există cineva care face observaţii. În cazul în care este senin afară, persoana care se ocupă cu observaţiile poate sta şi mai târziu, până la orele 23.00-00.00”, a completat Cristian Pârghie.

La dispoziţia sucevenilor sunt puse două-trei telescoape prin care pot fi observate fie Jupiterul, Saturnul sau Marte, în funcţie de fiecare perioadă sau lună a anului.

Programul de Plantariu costă 3-4 lei în funcţie de grup şi de programul de intrare în Planetariu, iar în privinţa observaţiilor care se fac pe terasa Observatorului vizitatorii plătesc doar pliantul, în cazul în care doresc să îl achiziţioneze, pliantul fiind unul de prezentare dedicat Observatorului Suceava.

„Aşteptăm să se încălzească puţin pentru a scoate unul dintre telescoapele noastre în centrul oraşului pentru ca sucevenii doritori să poată observa luna. Dorim prin această acţiune să conştientizăm populaţia de importanţa fenomenelor astronomice”, a adăugat directorul Departamentului Observator Astronomic Suceava.

Cristian Pârghie a mai informat că miercuri, 5 ianuarie, ca în fiecare an la această dată, Soarele se va găsi cel mai aproape de Pământ, în timp ce în luna iulie, Soarele se găseşte poziţionat cel mai departe de Pământ, moment în care este şi foarte cald, fenomen datorat înclinaţiei Pământului.


Intră acum și în grupul de