Cea mai veche colectie masonica din lume, adusa la Muzeul de Istorie Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Medalia lui Samuel von Brukenthal, colanul marelui maestru provincial, colanul preşedintelui, şorţ de ucenic, şorţ de campion, urnă de vot, roabă, ori obiecte miniaturale de valoare precum ladă de mortar, scară, compas, majoritatea din alamă aurită, obiecte unice în lume, vechi de peste 250 de ani, au fost prezentate vineri, în cadrul expoziţiei „Obiecte masonice din colecţia Muzeului Brukenthal”, realizată la Muzeul de Istorie din Suceava.

Astfel, 72 de piese din patrimoniul Muzeului Brukenthal de la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu valoare de patrimoniu din categoria tezaur, ce au aparţinut masonilor din Transilvania, au făcut senzaţie în rândul publicului sucevean prezent la vernisaj.

Invitat de onoare al evenimentului a fost Adrian Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu, care a ţinut o scurtă, dar semnificativă prelegere cu privire la istoricul şi bogăţiile muzeului din Sibiu: „Brukenthal este al treilea muzeu public din lume ca vechime, după British Museum şi Luvru. Muzeul s-a constituit în jurul colecţiilor adunate până la 1803 de baronul Samuel von Brukenthal. După moartea baronului şi după constituirea colecţiilor publice tot patriciatul săsesc, toate aceste bunuri, sunt donate Muzeului Brukenthal, considerat a fi muzeul naţiunii săseşti, iar mai apoi cel mai mare muzeu românesc ca patrimoniu imobil şi mobil, ca şi constituire.

Noi avem 9 clădiri în administrarea muzeului, dintre care 5 sunt palate. La ora actuală avem un milion şase sute şi ceva de piese inventariate, cu o valoare estimată la câteva miliarde de euro”.

Cu privire la exponatele aduse la Suceava, Adrian Sabin Luca a precizat: „În masonerie se pare că, ca şi simbolistică, ca execuţie a ritualului, nu este vorba chiar de un lucru crunt, de junghier în gură ca la piraţi, sau de o societate îngenuncheată. Este important să vedem că cel puţin în Transilvania masoneria înainte de 1800 intră în adormire.

Împăratul este cel care interzice la un moment dat practicarea ritualului, iar masonii pleacă în alte zone ale Europei”.

Colecţia masonică adusă special la Suceava, este cea mai veche colecţie masonică completă, din lume, foarte rară, cu o vechime de aproximativ 250 de ani.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 18 martie – 3 aprilie şi este rezultatul unui parteneriat încheiat între Muzeul Bucovinei şi Muzeul Naţional Brukenthal.


Intră acum și în grupul de