Editia a III-a a „Festivalului de Teatru pentru Tineret” si-a desemnat castigatorii (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

După două zile de maraton actoricesc în cadrul celei de-a III-a ediţie a „Festivalului de Teatru pentru Tineret” desfăşurat la Suceava în perioada 2-3 aprilie, la Shopping City Suceava, juriul a desemnat câştigătorii atât la „Concursul de interpretare pe licee”, cât şi la „Concursul de interpretare pentru gimnaziu”.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni, organizatorii manifestării reprezentaţi prin Cornel Grosar, preşedinte al Asociaţiei „Juventus”, Nelu Todireanu, preşedinte al Fundaţiei „Ana”, alături de Mircea Petrariu, director la Shopping City Suceava şi Brânduşa Dăscălescu, preşedintele Companiei Teatrale Bucovina şi-au expus impresiile cu care au rămas după desfăşurarea celei de-a III-a ediţii a „Festivalului de Teatru pentru Tineret”.

„Ediţia < Festivalului de Teatru pentru Tineret > a fost în acest an, din punct de vedere calitativ, superioară ediţiilor anterioare, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure că de la an la an tinerii se apleacă cu mai multă atenţie asupra fenomenului teatral şi că tinerele talente au loc unde să se manifeste”, a apreciat Mircea Petrariu, care a afirmatul faptul că îşi doreşte ca acest festival să devină de la an la an din ce în ce mai valoros.

Pe de altă parte, Cornel Grosar a declarat: “Sunt fericit pentru că am văzut sute de tineri care s-au bucurat, care au jucat, care au ales ca alternativă de petrecere a timpului liber să se joace de-a teatrul şi poate să viseze că într-o zi vor putea deveni actori profesionişti pe scena unui teatru profesionist din Suceava. Cele 17 trupe au participat din partea unor licee care au acoperit aproape tot judeţul, pe lângă liceenii suceveni participând şi copii din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuţi, Siret, Dumbrăveni. Cu siguranţă şi cei de la gimnaziu au fost în acest an foarte buni, fiind foarte greu de făcut o departajare între ei. Vom încerca să ducem mai departe acest vis. Mulţumesc de asemenea cadrelor didactice care au pregătit aceşti copii şi părinţilor care au înţeles că trebuie să lase la repetiţii aceşti copii (…) Şi anul acesta a fost prezentă o trupă din Cernăuţi care sperăm noi va ajunge să constituie secţiunea de limba română de la teatrul din Cernăuţi care deocamdată nu există.

Lecturarea listei câştigătorilor ediţiei din acest an a festivalului a revenit preşedintelui Fundaţiei “Ana”. “Spre deosebire de ceilalţi ani când Suceava se situa pe primele locuri la ambele secţiuni, de această dată am avut plăcuta surprindere să vedem că unele locuri au fost ocupate de alte şcoli din judeţ, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Am putea face o trupă puternică la Suceava constituită din câte un membru de la cele mai puternice echipe şi vă garantez că se va face o trupă de actori tineri la Suceava. La teatru pentru liceu, secţiunea trupe, locul I a fost ocupat de trupa “Adolescenţii” de la Liceul “Andronic Motrescu” din Rădăuţi, cu piesa “Ţara lui Goofy”, de Matei Vişniec, prof. coordonator Ciobîcă Paula, Tamara Adriana şi Coroamă Viorica. Pe locul II s-a clasat trupa “Friends”de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” cu piesa “De mucenici la Sân’ Toader”, text popular prelucrat de profesor Marian Palade, prof. coordonator Maria Rotaru. Pe locul III s-a clasat trupa “Altfel” de la Liceul Teoretic “Ion Luca” din Vatra Dornei cu piesa “A treia ţeapă”, de Marin Sorescu”, prof. coordonator Daniela Corniţchi. Premiul special a mers către trupa “Tropos” de la Colegiul Naţional “Nicu Gane” din Fălticeni, cu piesa “Profesoara de bune maniere”, de Aura Constantin, prof. coordonator Ion Caulea.

La “monolog” pentru liceeni au fost nominalizaţi: Lazăr Costin Mihai (locul I), Codruţa Ciobanu (locul II), Alexandru Coţofrec (locul III). La gimnaziu, pe locul I – cruciada copiilor de la Şcoala cu clasele I-VIII „Petru Muşat” din Siret, cu pisea „Luceafărul”, o adaptare cum nu am mai văzut până acum, prof. coordonator Cornelia Fraseniuc, urmaţi de locul II de „Voinicii de la Sadagura”, de la Şcoala nr. 13 Cernăuţi, cu piesa „Punguţa cu doi bani”, prof. coordonator Ludmila Puşcariu şi Silvia Sohoveţkaia. Locul trei a revenit trupei „Jovial” de la Grupul Şcolar „Dumbrăveni” cu piesa „La cireşe”, prof. Pintilie Niculina. La copii au mai fost şi două menţiuni, „Isteţii” de la „Nicu Gane” Fălticeni, prof. Maria Lemnariu şi trupa „Arcadia” de la Şcoala „Ion Creangă”, prof. Sinaşcu Liliana”.

În încheierea conferinţei de presă, cuvântul a fost luat de Brânduşa Dăscălescu, preşedintele CTB Suceava, care a făcut parte din juriu pe parcursul celor două zile de festival, care a apreciat că: “Este al doilea an când particip în juriu, iar acest an a fost unul extraordinar. Au venit copii foarte talentaţi cu nişte montări ieşite din comun faţă de tot ce ne-am fi aşteptat. Sunt viitori actori cu certitudine, parte din el. Mai mult, după acest festival cred că este necesar să organizăm o secţie de tineret în cadrul CTB, unde să facem spectacole pentru tineri, cu aceşti tineri foarte talentaţi. M-a impresionat faptul că în acest an au avut un repertoriu foarte variat”.

La „Festivalul de Teatru pentru Tineret” desfăşurat la Suceava, au participat 22 de trupe, alături de cei 15 elevi înscrişi la monolog, valoarea totală a premiilor fiind de 2.100 lei.


Intră acum și în grupul de