Muzicanti si dantausi de exceptie la cea de-a VI-a editia a Festivalului „Tarafuri si fanfare”, de la Suceava


Intră acum și în grupul de

Festivalul „Tarafuri şi fanfare” ce se va desfăşura în perioada 27-28 august la Muzeul Satului Bucovinean din municipiu, va aduce în faţa publicului sucevean, muzicanţi şi dănţăuşi de excepţie, veniţi din diferite zone ale ţării.

Evenimentul va începe sâmbătă, de la ora 17.00, având loc cu sprijinul Muzeului Bucovinei, Consiliului Judeţean Suceava şi al Asociaţiei „Mişcarea de rezistenţã”.

„O adevãratã sãrbãtoare a muzicii ţãrãneşti, Festivalul << Tarafuri şi fanfare >> a ajuns la ediţia a şasea, şi aduce în << Ţara de fagi >> muzicanţi aleşi pe sprânceanã de muzicianul Grigore Leşe, amfitrionul manifestãrii. Lãutari neîntrecuţi din Gorj vor veni la Suceava cu muzici strãvechi, învãţate de la bãtrânii satelor lor şi vor demonstra cã folclorul este nepieritor.

Taraful din Goicea-Dolj a dovedit la ediţiile precedente cã are muzicanţi << de aur >> aşa cum, pe bunã dreptate, i-a numit Grigore Leşe. Vinerenii din Alba, neîntrecuţi pãstrãtori de tradiţii, vin cu dansuri şi strigãturi specifice, învârtite de fluieraşul satului în timp ce, din Maramureş, din Ţara Lãpuşului, vor sosi muzicanţi şi dãnţãuşi de excepţie.

Cum Festivalul << Tarafuri şi fanfare >> poposeşte la Suceava, nu vor lipsi impresionantele fanfare bucovinene. Se va cânta dupã cum vor rândui strunele, de bucurie ori de supãrare, de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine şi balade”, asigură Iuliana Roşca, reprezentant PR, în cadrul Muzeului Bucovinei.

Potrivit aceleiaşi surse, “în dialog cu Grigore Leşe, care fãrã vreun scenariu pus la punct din vreme, ştie sã descoasã ţãranul român, provocându-l sã-i mãrturiseascã frãmântãrile şi bucuriile sufleteşti, vor fi spuse poveşti tainice, cântate ori şoptite, nemaiauzite, ce impresioneazã de fiecare datã publicul, pânã la lacrimi”.

Festivalul „Tarafuri şi fanfare” a fost iniţiat în anul 2007 de Marius Tucã, în spiritul Recursului la România şi s-a transformat într-o veritabilã Mişcare de rezistenţã. A debutat în marele sat din inima Bucureştilor, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, a poposit apoi pe uliţele Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului şi în vara anului trecut s-a oprit şi la Suceava. Revine în Bucovina pentru a doua oarã, aducând noi muzicanţi, descoperiţi de Grigore Leşe în cãutãrile sale necontenite.


Intră acum și în grupul de