Intră acum și în grupul de
Muzeul Național al Bucovinei derulează în zilele de 22 și 23 mai 2025, la Muzeul de Științele Naturii, lecția de muzeu intitulată Dulcegării ispititoare (muște și țânțâroi), o activitate educativă inedită, desfășurată în cadrul programelor de educație muzeală dedicate educației nonformale prin intermediul patrimoniului muzeal.

Activitatea este organizată cu ocazia sărbătoririi Zilei internaționale a biodiversității biologice și aduce în fața copiilor, insectare cu muște și țânțăroi, din depozitul de Entomologie al muzeului, valorificând 2146 de exemplare din patrimoniul muzeal.
Lecția se adresează copiilor și adolescenților curioși să afle mai multe despre lumea fascinantă (și uneori enervantă) a insectelor atrase de dulce – în special muște și țânțăroi. Participanții vor descoperi, prin explicații interactive și materiale vizuale, informații și curiozități despre trăsăturile comportamentale și despre modificările structurale interne și externe ale muștelor și țânțăroilor cu privire la regimul de hrană (saprofag, nectarivor, coprolivor și necrofag) și mediul lor de viață.
De asemenea, sunt prezentate efectele pozitive ale acestor insecte diptere zgomotoase (familia Muscidae, Tachinidae și Syrphidae) asupra faunei și florei din ecosistemele terestre și celei acvatice de pe teritoriul României. Lecția muzeală conștientizează publicul vizitator cu privire la pagubele produse de insectele din ordinul Diptera asupra solului, faunei și florei sălbatice și cultivate, punând în evidență cele mai întrebuințate modalități de combatere biologică ale acestor insecte.
Biologul dr. Carmen Florentina Oleniuc va face referire la specii de muște care trăiesc pe teritoriul României (musca – viespe, musca hieroglifă, musca de sticlă, musculița de oțet, musca de casă, musca cu abdomen roșu, musca paralizatoare de melci) și la specii de muște care habitează în alte regiuni ale globului pământesc (musca de măslin, musca cu cocoașă, musca soldat, musca dronă).
Informații suplimentare și înscrieri se fac la telefoanele: 0230/213775 sau 0751571857.
Intră acum și în grupul de