Intră acum și în grupul de
Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava, organizează în perioada 10 mai-28 iunie 2012, evenimentul intitulat CENTENAR SERGIU CELIBIDACHE (ateliere de audiţii, recitaluri, prezentări, video proiecţii, expoziţii de carte şi documente), informează într-un comunicat de presă, directorul instituţiei sucevene, Gabriel Cărăbuş.
Potrivit acestuia, în agenda evenimentului se înscriu următoarele manifestări: „Joia cu şi despre Marele Român Sergiu Celibidache” – 10, 17, 24, 31 mai – ora 13.00, respectiv 7, 14, 21, 28 iunie – ora 13.00. Loc de desfăşurare: Sala de Arte „Elena Greculesi” din cadrul Bibliotecii Bucovinei.
”SERGIU CELIBIDACHE a fost un geniu al artei dirijorale şi componistice româneşti şi universale, fiind unul din cele mai puternice branduri culturale româneşti pe plan internaţional. La ora actuală este celebrat în toată lumea Centenarul naşterii sale. Compozitor, dirijor, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la Roman, judeţul Neamţ, în data de 28 iunie 1912 şi s-a stins în data de 14 august 1996, în domiciliul său din Franţa, la La Neuville-sur-Essonne, Departamentul Loiret. Pentru activitatea sa artistică, Sergiu Celibidache a primit diverse distincții, printre care: titlul de cetățean de onoare al orașului München (1992), membru de onoare al Academiei Române (1992), doctor honoris causa al Universității din Iaşi (1992), Ordinul Maximillian pentru Ştiinţă şi Artă (Germania, 1993). Din 1979 a primit funcția de director muzical general al orașului München și de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oraș.
Sub conducerea sa, Filarmonica din Munchen a devenit una din cele mai bune orchestre simfonice din lume. A dat doar câteva concerte în România, primul în 1970, după ce timp de 20 de ani, numele său fusese interzis. Apoi un alt concert la Bucureşti are loc abia în 1979. O particularitate a operei şi a restituirii memoriei: nu există multe înregistrări de studio pe discuri cu Sergiu Celibidache, ci mai ales înregistrări din concerte. Motivul: stilul său dirijoral era absolut original, plin de surprinzătoare variaţii de umori, fiind recunoscut pentru varietatea tempo-urilor şi a fondurilor: astfel, cu cât pasajul muzical era mai bogat și mai complex, cu atât tempo-ul devenea mai lent, un stil care dădea un efect deosebit în sala de concert. Din acest motiv, Celibidache a refuzat înregistrările pe discuri”, se arată în document.
”România face parte în anul 2012 din grupul celor opt ţări care organizează Festivalul Sergiu Celibidache 100, eveniment bienal ce are loc şi anul acesta la Bucureşti, în perioada 1 mai-7 iulie 2012”, precizează Gabriel Cărăbuş în comunicatul de presă.
Intră acum și în grupul de