Au inceput „Zilele Monica Lovinescu”, la Suceava. Detalii aici!


Intră acum și în grupul de

Evenimentul intitulat “Zilele Monica Lovinescu” a început, luni, la cripta lui Eugen Lovinescu din Parohia Grădini – Fălticeni, acolo unde s-a oficiat un ceremonial de pomenire și de binecuvântare, au fost depuse coroane de flori şi au fost rostite alocuţiuni, informează într-un comunicat de presă, scriitoarea Angela Furtună.

Potrivit acesteia, în cadrul manifestărilor 2012 va fi decernat și Premiul Național Monica Lovinescu și Virgil Ierunca 2012, oferit de Consiliul Județean Suceava începând din anul 2009 unor personalități remarcate în promovarea democrației și lupta împotriva totalitarismului, pentru o Românie modernă și liberă.

Scopul evenimentelor organizate anual în cadrul acestui proiect – devenit internațional – este acela de a perpetua interesul pentru filonul de cultură și de literatură lovinescian, care reprezintă un tezaur de maximă importanță al României. Ediția de față se află sub genericul „Memoria de aur a Bucovinei”.

Din agendă:

• vernisare de expoziții de carte și documente (20 noiembrie, Biblioteca Bucovinei);

• 28 noiembrie, ora 15.00, Biblioteca Bucovinei: seminar Monica Lovinescu – despre nevoia de modele și de etică – Protret Anița Nandriș-Cudla, din Mahala, Bucovina de Nord. 20 de ani în Siberia.

• 5 decembrie, ora 15.00, Biblioteca Bucovinei: Monica Lovinescu și Ion Luca Caragiale. Monica Lovinescu, între traducătorii lui I.L. Caragiale în limba franceză. Dezbateri și lecturi.

La final, anunțarea și decernarea Premiilor Naționale Monica Lovinescu și Virgil Ierunca 2012.

„În fiecare an, Juriul Internațional pentru decernarea premiilor Monica Lovinescu și Virgil Ierunca este format din personalități trăitoare în Franța, Statele Unite ale Americii și România, afirmate cu excelență la cel mai înalt nivel universitar, științific sau academic, pentru creșterea în lume a prestigiului României”, precizează Angela Furtună în comunicatul de presă.

“Zilele Monica Lovinescu” reprezintă un eveniment organizat de Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, alături de partenerii: IICCMER, Fundația Humanitas, Radio Europa Liberă și Alexandria Librării.


Intră acum și în grupul de