Festivalul International literar bilingv “Lectora”, la prima editie, la Suceava


Intră acum și în grupul de

Suceava va găzdui, în perioada 2-7 aprilie 2013, prima ediţie a Festivalului Internaţional literar bilingv Lectora, organizat de Institutul pentru Relații Externe Stuttgart (IFA), Muzeul Bucovinei Suceava şi Centrul de Instruire “EduMax”, Suceava, informează într-un comunicat de presă, organizatorii evenimentului.

Potrivit acestora, acţiunea se desfăşoară  în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din Bucovina (Bucovina FDGR), Suceava, Universitatea “Ștefan cel Mare”, Suceava, Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj “Uzina de Apă” Suceava.

scris eseu

Evenimentul va fi coroborat cu Olimpiada națională de limbă germană (ca limba maternă), care se va desfăşura la Suceava în aceeasi perioadă, avându-i ca participanţi şi pe cei 140 de studenți şi profesori veniţi din întreaga ţară, precum şi pe reprezentanții Ministerului Educației.

În documentul citat se arată că prin acest festival se oferă scriitorilor, în principal celor tineri, din Suceava şi împrejurimi, o rampă, o oportunitate de a-şi prezenta creaţia.

Festivalul  are ca obiective:

• PUBLICITATEA – Literatură creată de scriitorii locali.

•  INTEGRAREA INSTITUŢIILOR LOCALE într-o reţea care să faciliteze circulaţia consumatorului de produs cultural între acestea.

•  STIMULAREA CREATIVITĂŢII TINERILOR  SUCEVENI – ÎMBOGĂŢIREA SCENEI CULTURALE SUCEVENE şi promovarea acesteia la nivel supraregional, naţional, internaţional.

• STIMULAREA SCHIMBULUI INTELECTUAL şi creator între scriitorii şi cititorii de limbă română şi germană, de PREZENTARE A TRADIŢIEI ROMÂNO – GERMANE ÎN LITERATURĂ ŞI CIVILIZAŢIE. Promovarea  valorilor locale sucevene  în faţa scriitorilor invitaţi.

•  CREAREA UNOR MOMENTE DE DESTINDERE intelectuală, interesante , celor 140 de participanţi la olimpiada naţională de limbă maternă germană.

“Prin urmare, ca parte a festivalului, vor avea loc două workshopuri, unul de ilustrare text și un altul de creatie literară. Tinerii participanți la workshopuri vor ilustra şi vor compune texte în limbile germană şi română care, în ultima zi a festivalului, duminică 7 aprilie, vor fi prezentate într-una din sesiunile de lectură.

Textele tinerilor participanţi la workshopuri vor fi publicate, atât online, cât şi într-un catalog tipărit.

Festivalul se bucură de prezenţa unor scriitori notorii pe plan naţional şi international şi este distribuit pe parcursul a cinci zile echilibrat acoperite de sesiuni de lectură, discuţii, lansări de carte şi vizionări de expoziţii, audiţii muzicale”, se arată în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de