Presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor: „Sa fim o singura voce, o singura simtire”


Intră acum și în grupul de

 Împlinirea a 95 de ani de la unirea Bucovinei cu România a fost marcată, joi, la Suceava, printr-o serie de manifestări. Acestea au început dimineaţă, cu un Te Deum oficiat de IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor la Monumentul Unirii, iar reprezentanţii administraţiei publice locale şi reprezentanţi ai partidelor politice au depus jerbe de flori la acest monument.

 Totodată, au fost organizate şedinţe festive ale Consiliului Judeţean Suceava, Colegiului Prefectural Suceava şi Consiliului Local Suceava, dar şi simpozioane ştiinţifice organizate de Muzeul Bucovinei în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava privind istoria Bucovinei.

La vernisarea unei expoziţii fotografice documentare privind istoria Bucovinei, primarul Sucevei, Ion Lungu, a arătat că în acest an se sărbătoreşte Ziua Bucovinei în mod „semioficial” întrucât proiectul legii privind declararea zilei de 28 noiembrie ca Ziua Bucovinei a fost votat de Senat şi a primit avizul comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, arătând că până la împlinirea a o sută de ani de la unire, aceste evenimente ar trebui să crească în intensitate.

Primarul a arătat că Suceava este capitala Bucovinei şi că în administraţie încearcă să înveţe din modul de administraţie austriac şi a amintit că în urmă cu o sută de ani, primarul de atunci al Sucevei, Franz Ritter von Des Loges, a modernizat oraşul, fiind cel care a reabilitat Cetatea de Scaun a Sucevei, a înfiinţat prima centrală a oraşului şi a introdus reţelele de apă şi canalizare.

Primarul Sucevei a menţionat că acum, după o sută de ani, Cetatea de Scaun a Sucevei este în lucrări de reabilitare, a fost construită, în parteneriat cu o firmă austriacă, cea mai modernă centrală de cogenerare ce funcţionează cu biomasă şi a subliniat că şi la proiectul parcajelor subterane „s-a lucrat nemţeşte”.

El a subliniat că firma de construcţii suceveană General Construct, care are lucrări în Germania şi România, a finalizat lucrările la parcaj cu şase luni mai devreme de termenul stabilit şi că a implementat „modelul german” în modul de lucru.

La rândul său, preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, iniţiatorul legii privind Ziua Bucovinei, a arătat că speră că în acest an această lege va fi promulgată.

nechifor, baisanu, harasim

El a spus că unirea Bucovinei cu România a fost realizată în urmă cu 95 de ani de fruntaşii români care, deşi nu erau o majoritate în Bucovina, au reuşit să convingă pe toţi de necesitatea acestei uniri. „La acel moment, în Bucovina erau 30 la sută români, 30 la sută ucraineni şi restul, alte naţionalităţi. Fruntaşii noştri au reuşit să mobilizeze un vot pentru unirea cu România deşi reprezentau doar 30 la sută”, a spus Băişanu.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că bucovinenii trebuie să acţioneze împreună pentru dezvoltarea acestei regiuni. „Să fim o singură voce, o singură simţire”, a spus Nechifor care a mulţumit tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea Bucovinei. El a subliniat că, din păcate, decizia Ucrainei privind suspendarea negocierilor cu Uniunea Europeană, îndepărtează momentul la care întreaga Bucovină, acum divizată, să se regăsească în Uniunea Europeană.

Manifestările de marcare a 95 de ani de la unirea Bucovinei cu România au mai inclus lansări de carte şi vernisarea unui expoziţii de pictură,  dar şi un spectacol susţinut de Formaţia de dansuri „Bluhende Knospen” a Forumului German Suceava, a grupului vocal polonez Solonceanca din Soloneţul Nou, al grupului vocal „Veselka” al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Suceava şi un recital al Doinei Lavric.

Pe esplanada din centrul municipiului Suceava a avut loc un spectacol folcloric, iar seara a fost organizată o defilare cu torţe pe artera principală a oraşului pe muzică de fanfară.


Intră acum și în grupul de