Intră acum și în grupul de
Avea doar 12 ani când fără știrea părinților, într-o noapte, a dispărut de acasă și a plecat să cânte la o nuntă ce avea loc în cartierul în care locuia, iar astăzi este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară, cu un repertoriu variat, ce acoperă toate zonele țării. Vorbim despre Laura Olteanu, un exemplu de artist care a reușit să se afirme și să se apropie de public datorită talentului pe care l-a moștenit din familie.
Interpreta de muzică populară Laura Olteanu s-a născut în inima Bucovinei, în orașul Gura Humorului, iar de mică a cochetat cu muzica. S-a făcut remarcată cu ușurință interpretând de la jazz, blues, caffe concert, până la muzică lăutărească, de petrecere sau folclor autentic.
În decursul carierei a colaborat cu instrumentiști renumiți, dar și cu orchestre și compozitori de valoare din România. Acum are propria ei familie, un soț iubitor și se pregătește să aducă pe lume cel de-al doilea copil.
Laura Olteanu a acordat un interviu pentru NewsBucovina în care a vorbit despre primii pași în cariera artistică și despre persoanele care i-au fost aproape, despre lecțiile învățate de-a lungul carierei și planurile de viitor, precum şi despre microfonul cu peste 2.000 de cristale Swarovski.
NewsBucovina: Când v-ați descoperit pasiunea pentru muzică?
Laura Olteanu: Încă de mic copil am fost atrasă de muzică datorită faptului că la mine în familie erau mulți instrumentiști, iar muzica era la ordinea zilei, de dimineața, până seara târziu. Totul a început ca dintr-o joacă, iar în timp s-a consolidat în marea mea pasiune.
NB: Care a fost momentul în care ați realizat că doriți să faceți muzică, să-i încânți pe oameni?
LO: Nu pot să zic că am avut un moment în care am meditat la aspectul acesta, după care să hotărăsc. Totul a venit spontan, am avut șansa să cânt și o făceam cu mare drag. Rețin că am avut momente înainte de anumite evenimente în care nu reușeam să adorm noaptea, mă simțeam un vulcan de energie, nerăbdătoare să mă fac auzită.
NB: De ce folclor și muzică de petrecere și nu alt gen muzical?
LO: Așa a fost destinul! Deși ascult mai toate genurile de muzică, uneori îmi place să cochetez și cu jazz, blues, latino, și cu toată modestia, nu îmi iese rău deloc și le cânt cu drag la diverse petreceri.
NB: Vă amintiți primele cântece învățate?
LO: Desigur! Mai ales că unele cântece le cânt și acum destul de frecvent la petreceri. „Ia zi, laută!”, din repertoriul doamnei Maria Cîrneci și multe din repertoriul regretatei interprete Mina Pîslaru, cea care pentru mine a fost un model.
NB: Aveați doar 12 ani când ați cântat la o nuntă fără știrea părinților. Spuneți-ne câte ceva despre această întâmplare.
LO: O întâmplare foarte hazlie. Având o vârstă destul de fragedă, bineînțeles că părinții nu mă lăsau să ies noaptea singură, de obicei mă însoțea fratele meu mai mare, iar atunci s-a nimerit să nu fie acasă. Nu am vrut să pierd ocazia de a cânta la acea nuntă care era într-o locație din cartierul în care locuiam și am gândit-o bine. Am așteptat să adoarmă părinții, am sărit geamul de la parter, asigurându-mă că nu m-a auzit nimeni, și am plecat fericită.
M-am reîntors spre dimineață, după ce cântasem câteva melodii la acea nuntă, fără ca nimeni din casă să afle unde fusesem peste noapte. Secretul meu a fost deconspirat după trei zile când mama mea s-a întâlnit cu o cunoștință din cartier care participase la nuntă și care i-a spus: „Felicitări, ai o fată cu o voce deosebită, care cu siguranță va face carieră în muzică!”.
Mama a rămas surprinsă de cele auzite, iar când a venit acasă mi-a dat o mamă de bătaie că și în ziua de azi mi-o amintesc.
NB: Care sunt persoanele care v-au sprijinit și v-au îndrumat cariera?
LO: Am avut alături mereu familia care îmi este și un suport moral. Pot afirma că sunt un om binecuvântat deoarece am întâlnit oameni, orchestratori și instrumentiști de valoare, din țara noastră, cu care am colaborat de-a lungul carierei mele și care mi-au pus în valoare talentul cu care am fost înzestrată.
NB: Au fost momente în care ați fi vrut să renunțați la muzică și să vă dedicați unei alte activități?
LO: Au fost momente în care am avut și alte activități, dar la muzică nu am renunțat și nu voi putea renunța niciodată, e bucată din sufletul meu.
NB: Considerați că muzica populară, folclorul autentic, este apreciată la adevărata sa valoare?
LO: Din păcate, timpurile pe care le trăim fac ca folclorul autentic să nu mai fie gustat de tineri la adevarata lui valoare. Din experiența acumulată, pot afirma că doar în mediul rural încă se cere, totuși, mai multă muzică populară.
NB: Care este cea mai importantă lecție de viață pe care ați învățat-o de-a lungul carierei?
LO: Să mă bucur și să trăiesc clipa alături de familie și de cei dragi. Să iau lucrurile așa cum sunt, iar problemele se rezolvă cu răbdare și credință. În fond, totul este predestinat, nimic nu este întâmplător.
NB: Cum arată o petrecere reușită în viziunea dvs.?
LO: Ca interpret contează foarte mult să acoperi o arie cât mai vastă de genuri pentru că la o petrecere gusturile în materie de muzică sunt variate. Cu un ospăț pe masură și un vin de viță bună, petrecerea e garantată!
NB: Ce se mai cere în materie de muzică de petrecere?
LO: Întoteauna și la orice eveniment am accentuat melodiile din repertoriul meu, e firesc, dar am fost atentă să abordez și melodiile nemuritoare din repertoriul de muzică veche lăutărească, un gen cu care niciodată nu dai greș.
Sunt mereu receptivă la ce gustă publicul, e o strategie aș putea spune, și insist pe acel gen. Totul e să simți publicul, o calitate cu care nu știu dacă sunt înzestrați toți interpreții.
NB: Am observat că aveți un microfon special. Ne puteți da mai multe detalii?
LO: Mi-am dorit acest microfon încă de când a ieșit pe piață, fiind o marcă foarte bună care îmi pune vocea în valoare. Surpriza a venit din partea soțului care a dorit să mă vadă încă o dată foarte fericită. L-a personalizat cu peste 2.000 de cristale Swarovski și inițialele numelui meu. Este un cadou prețios deoarece vine de la persoana iubită, de la soțul meu căruia îi place să mă răsfețe mereu.
NB: Ați participat la concursuri sau festivaluri? Ce premii ați obținut?
LO: Am participat la diferite festivaluri și m-am ales cu multe premii și diplome, dar cel mai de preț premiu sunt aplauzele și căldura publicului cu care mereu am fost copleșită.
NB: Ce planuri de viitor aveți din punct de vedere artistic?
LO: Mă rog bunului Dumnezeu să fim sănătoși, să pot munci și să-mi duc mereu la bun sfârșit cu mult succes toate evenimentele, așa cum mereu am facut-o, să imprim cât mai multe melodii, atât din zona noastră a Bucovinei, cât și din alte zone ale țării, așa cum mi-am obișnuit publicul. În viitorul apropiat am în plan colaborarea cu o orchestră foarte valoroasă din Republica Moldova.
NB: Aveți în vedere lansarea unui nou album?
LO: Da, intenționez să finalizez un album cu maestrul Florin Ionaș Generalul.
NB: În curând veți aduce pe lume un copil. Ce așteptări aveți de la „meseria” de mămică?
LO: Venirea pe lume a copilașului nostru este o binecuvântare și o imensă bucurie pentru mine și familia mea. Deja am experiență în meseria de mamică. Nu este ușor, dar este frumos!
NB: Veți lua o pauză sau veți continua cu cariera artistică după venirea pe lume a copilului?
LO: În general sunt un om foarte activ, mă simt plină de energie. Atâta timp cât sănătatea mea și a copilului meu îmi va permite să îmi desfășor atât activitatea artistică, cât și cea casnică, nu consider că este necesar sa fac pauză, mai ales că am soțul, fiica cea mare și restul familiei care ne sprijină.
Intră acum și în grupul de