ABC-ul sportului în grădinița de copii. Un ”manual de sport” în toată regula


Intră acum și în grupul de

Probabil că mulți părinți visează să își vadă fetele la fel ca Simona Halep sau Cătălina Ponor iar băieții ca Dorin Goian sau Usain Bolt. V-ați întrebat vreodată ce anume trebuie făcut ca încă de mici copiilor să le placă sportul? V-ați întrebat dacă ei aleargă în mod corect sau dacă știu să ridice o greutate corect?

Două cadre didactice din Suceava, doamnele Floarea Burlacu și Ioana Airoaie  nu doar au găsit răspunsurile la aceste întrebări ci au mers mai departe și au realizat în îndrumar sportiv pentru cadrele didactice (și nu doar acestea) care lucrează cu copii cu vârste între 3 și 5 ani, intitulat ABC-ul sportului în grădinița de copii.

Evenimentul de lansare al acestui veritabil manual de sport pentru copii a avut loc la finele anului trecut, la Grădinița MICUL PRINȚ din Suceava (acolo unde dna Burlacu este unul dintre directori), în prezența inspectorului de specialitate Daniela Răileanu, a câtorva zeci de părinți și a unor copii (din cadrul Grădiniței Micul Prinț) care de-a lungul timpului au jucat un rol important pentru culegerea informațiilor.

Floarea Burlacu

”Acest eveniment se putea petrece oriunde dar am dorit ca el se să întâmple aici pentru că eroii sunt ei, cei mici. M-am bucurat întotdeauna că mi-au umplut sufletul în momentele cele mai grele și mai triste pentru mine. Lor le mulțumesc! Am reușit să comunic excepțional cu doamnele educatoare, cu părinții. Am știut să valorizez corect starea lor de spirit!”, a spus dna Floarea Burlacu insistând pe faptul că nu doar profesorii sau educatorii sunt cei care ar merita să aibă îndrumarul printre lecturile lor ci chiar și părinții care au copii mici.

Co-autorul manualului, doamna Ioana Airoaie a spus la rândul său că ”poate că la început noi am fost mai reticente dar ne-a surprins faptul că toate colegele noastre au fost interesate de lucrarea aceasta. Eu sper ca aceasta sa fie să fie un instrument de lucru pentru colegele mai tinere dar și pentru cele cu experiență. ”

Daniela Răileanu, inspector de specialitate a avut aprecieri pozitive despre material și a ținut să le încurajeze pa autoare să continue munca pe această direcție.

”Revin în această grădiniță cu plăcere. Sper ca seara asta să fie de neuitat pentru autoarele cărții. Ce e drept, preocupări de acest gen doamna Burlacu a avut dintotdeauna. Educația fizică e un domeniu care nu e la îndemâna oricui. Presupune un adevărat tipic, un adevărat arsenal de metode și de tehnici care se desfășoară într-o structură total diferită de cea a activităților celorlalte care se desfășoară într-o grădiniță. Puține cadre didactice se încumetă, atunci când sunt asistate chiar și de colege care se pricep, sau cu prilejul cercurilor pedagogice, să țină astfel de activități. De aceea acest îndrumător nu numai că este bun, el chiar este necesar. (..) Apreciez mult disponibilitatea cadrelor didactice și managerilor acestei instituții că i-au prilejuit să experimenteze și să cerceteze folosind resursele acestei unități. Apreciez mult contribuția părinților care au dat dovadă de disponibilitate și de implicare și au fost de acord ca micuții lor să fie fotografiați și să participe la diferite activități în scop didactic. Toate aceste demersuri au condus la un bun care este prețios și reușit”, a spus dna Răileanu.

Din punctul său de vedere foarte mulți copii și chiar și părinți suferă de lipsa mișcării. ”Dacă pornim cu bune intenții și cu deprinderi bune de la vârsta preșcolarității acestea pot conduce la a fi prefecționate și a ne forma un stil de viață sănătos.”, a mai spus inspectorul Daniela Răileanu.

 

La lansare a fost prezent și profesorul – antrenor Răzvan Bernicu, de la Liceul cu program Sportiv Suceava, care a oferit autoarelor informații și referințe în urma antrenamentelor pe care le realizează cu copii mici.

”Nu doar pentru colegii mai tineri va fi un bun material. Mie îmi place să cred că în fiecare zi putem învăța ceva nou. Cu cât vom implementa mai des lucruri noi, mai ales la copii cu vârste fragede va fi mai bine. Eu încerc săptămânal să adun informații noi. Și din țară și din afara ei și apoi le aplic pe copiii cu care fac antrenamente. Și văd că reacționează foarte bine”, a conchis profesorul Bernicu.

Concluzia de la finele lansării îndrumarului a fost una singură: chiar și în sport lucrurile trebuie făcute după manual dar și cu curaj pentru nou! (Alin Dima)

 


Intră acum și în grupul de