„Bucovina Brunch. Cacica: oameni și sare”, ateliere practice pentru cunoașterea istoriei localității și salvarea patrimoniului cultural


Intră acum și în grupul de

Clădirile vechi ale administrației Salinei de la Cacica, dar și monumentele funerare din cimitirul vechi al localității vor fi inventariate și documentate în cadrul unui proiect pentru păstrarea și salvarea patrimoniului cultural din Bucovina, desfășurat sub numele de „Bucovina Brunch”.

Foto: Magda Grădinariu

Fondatoarea Asociației iaBucovina, Magda Grădinariu, a declarat, pentru News Bucovina, că sâmbătă, 22 iulie, la Cacica, va avea loc prima ediție a proiectului „Bucovina Brunch”, prin care se vor organiza trei ateliere practice, destinate unui număr restrâns de voluntari, care vor încerca să descopere câte ceva din gloria trecută și din viața actuală a comunității.

Activitățile se vor desfășura sub genericul „Cacica: oameni și sare”, proiectul fiind realizat în premieră de Asociația iaBucovina și Salvează Satul Bucovinean.

„Pe parcursul unei zile vom cunoaște trecutul, materializat în elementele constructive, și prezentul, prin oamenii săi și prin ce este astăzi satul. Voluntarii vor fi invitați să dăruiască comunității câteva ore de muncă, descoperind clădirile, descifrând monumente vechi funerare, câutând pe ulițe drumul către vatra satului!”, au explicat organizatorii.

Magda Grădinariu a menționat că datorită infrastructurii și abordării tehnice a atelierelor participarea este limitată la 20 de persoane.

Astfel, în cadrul primului atelier la care sunt invitați să participe voluntarii vor fi măsurate și documentate clădirile vechi ale administrației Salinei, sub coordonarea arhitectului Lucian Matei, punând în evidență elementele definitorii ale spațiului, tipologia planului, compoziția fațadelor, decorația și elementele constructive.

Potrivit organizatorilor, în cadrul unui alt atelier va fi marcată poteca tematică „Oameni și Sare” și vor fi reparate cinci panouri informative montate anul trecut de Asociația de Dezvoltare Economică și Regională – A.D.E.R. .

„Cel mai amplu atelier, de la care am pornit practic acest proiect „Cacica: oameni și sare”, este pentru inventarierea și documentarea monumentelor funerare din cimitirul vechi din localitate”, a spus Magda Grădinariu.

Ea a arătat că cimitirul vechi reprezintă un element important din istoria localității, fiind monumente funerare ale polonezilor și germanilor stabiliți în Cacica, ce datează din 1800.

„Acum trei ani când am început să urmărim evoluția cimitirului erau mai mult de 30 de monumente funerare. Din păcate, acum sunt 23 – 24, toate dărâmate. Anul acesta am observat că s-a furat gardul cimitirului, iar crucile au fost sparte”, a mai spus Magda Grădinariu.

Ea a precizat că la finalul activităților va fi organizată o masă câmpenească pentru voluntari, ce va fi pregătită de localnici din Cacica.

Mai mult, după cum ne-a explicat Magda Grădinariu, astfel de evenimente vor mai fi organizate, sub numele de „Bucovina Brunch”, următoare ediție fiind programată să aibă loc în luna septembrie a acestui an, la Putna.

„Bucovina Brunch combină experiența culturală cu cea gastronomică, fiind un proiect ce sprijină conservarea patrimoniului cultural și autenticitatea experienței turistice.

Totul e să faci bine unei comunități care nu este foarte bine cunoscută din punct de vedere turistic, dar care are ceva de arătat. Chiar dacă Cacica este cunoscută, din păcate sunt unele lucruri care ar putea fi salvate, evidențiate și mult mai bine valorificate”, a subliniat fondatoarea Asociației iaBucovina, Magda Grădinariu.

Participarea voluntarilor este condiționată de plata unei taxe de 45 de lei, care acoperă prânzul (Bucovina Brunch) și costul parțial al materialelor. Mai multe detalii cu privire la acest eveniment pot fi obținute accesând pagina www.facebook.com/BucovinaBrunch.

(Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de