Economist sucevean despre anunțata majorare a salariului minim pe economie: Nu se pot masca, cu o creștere a salariului minim, creșterile salariale din sectorul bugetar. Din această majorare se vor aduce mai mulți bani la buget, câte 73 de lei de salariat.


Intră acum și în grupul de

Economistul sucevean Luminița Chihai a declarat, marți, la Subiectul Zilei, că anunțata majorare a salariului minim pe economie începând cu data de 1 noiembrie este o măsură cu impact major pentru multe firme, din care salariatul câștigă foarte puțin, dar care va însemna mai mulți bani pentru stat care acum se împrumută pentru a plăti pensiile și salariile mari din sistemul bugetar.

Ea arătat că pentru firmele cu salariați mulți impactul va fi major, iar din această creștere, salariatul rămâne cu foarte puțin, respectiv 85 de lei, iar statul cu 73 de lei.

Chihai a explicat că impactul este major pentru că vine după o altă creștere de la începutul anului.

Potrivit expertului contabil sucevean, firmele și-au dat peste cap bugetele la începutul lui 2018 pentru că a fost o majorare a salariului minim atunci, iar în noiembrie sunt date peste cap bugetele pe același an, într-o perioadă în care firmele își pregătesc bugetele pentru 2019.

„Nimeni nu spune că creșterea salariului minim nu ar fi justificată dacă ea s-ar regăsi în productivitate”, a spus Chihai care a subliniat că nu se pot masca, cu o creștere a salariului minim, creșterile salariale din sectorul bugetar.

Ea consideră că unul dintre motivele creșterii salariului minim este  de a aduce cât mai mulți bani la buget, dar că este și o măsură populistă pentru că se adresează unui număr de circa 2 milioane de salariați, dar creșterea este complet anihilată de creșterea ratei inflației.

Luminița Chihai a apreciat că măsura corectă este redimensionarea sectorului public.

„Sectorul bugetar este unul ineficient, mult prea bine plătit. Dacă s-ar informatiza sectorul bugetar ar dispărea o mulțime de posturi, iar oamenii aceștia nu ar rămâne în șomaj pentru că piața privată are nevoie de oameni ca de aer.Nimeni nu vrea disponibilizări și creșterea ratei șomajului”, a spus expertul contabil sucevean.

Ea a arătat că deja sectorul bugetar este un concurent neloial pentru sectorul privat prin salariile pe care le oferă și că tinerii nu-și mai doresc să se angajeze în sectorul privat și să învețe o meserie ci vor să meargă în sectorul de stat.

Luminița Chihai a atras atenția asupra situației din sectorul bugetar unde de la 1 ianuarie salariile vor crește cu încă 25 la sută.

Ea a menționat că există chiar și o controversă între ministrul Muncii și ministrul Finanțelor privind creșterea salariilor sau înghețarea lor.

„Și așa, 63 la sută din venituri s-au dus pe salarii, pensii și alte indemnizații sociale. Împrumuturile pe termen scurt luate acum sunt pentru plata salariilor și a pensiilor”, a spus Chihai.

Ea consideră că pe fondul unei productivități din ce în ce mai scăzute nu e normal să fie adoptate măsuri de majorare a salariului minim pe economie.(N.B.)


Intră acum și în grupul de