Sociolog sucevean: Județul Suceava este calamitat social. Fără investiții masive în infrastructură și în dezvoltarea marilor afaceri viitorul arată mai mult decât sumbru mai ales că cea mai numeroasă categorie socială este cea a pensionarilor


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu, a apreciat în exclusivitate pentru News Bucovina că județul Suceava este calamitat social și că în lipsa investițiilor majore în infrastructură și a încurajării mediului de afaceri viitorul economic al județului este sumbru.

Sociologul sucevean a explicat că în prezent cea mai numeroasă categorie socială din județ este cea a pensionarilor care sunt circa 150.000, ceea ce nu este un indicator care să arate că județul ar avea un foarte mare viitor.

El a adăugat că dintre angajații cu carte de muncă circa 40 la sută lucrează la stat.

„Asta înseamnă că mediul de business este puternic sabotat. Nu sunt investiții majore în infrastructură, nu este încurajat mediul de afaceri”, a spus Botezatu.

Potrivit acestuia mediul privat nu este atractiv pentru angajați în condițiile în care salariul mediu este de două ori mai mare pentru cei care lucrează în sistemul bugetar față de mediul privat, fiind de 4200 de lei în sistemul bugetar, iar în privat salariul mediu fiind de 2.300 de lei.

El a mai spus că atâta timp cât nu există o încurajare puternică a mediului de afaceri viitorul arată mai mult decât sumbru.

Botezatu a mai arătat că în județul Suceava nu este nicio companie privată care să aibă o mie de angajați și că nu se poate vorbi de absorbția forței de muncă plecată în străinătate la firme care funcționează cu 10 angajați.

„Județul Suceava nu va putea atrage acasă forța de muncă plecată fără investiții masive în infrastructură și în dezvoltarea marilor afaceri care să poată absorbi forța de muncă pentru că nu se poate vorbi că firme cu zece angajați să fie magnetul revenirii în țară a celor plecați la muncă în străinătate”, a spus sociologul.

El a arătat că spre comparație, în județul Cluj, care este foarte dinamic și care are populația apropiată de a județului Suceava, numărul angajaților cu carte de muncă este de două ori mai mare decât în județul Suceava, respectiv 250.000 de angajați, în timp ce numărul angajaților la stat, numărul pensionarilor și al persoanelor de vârstă școlară este similar.

Potrivit sociologului sucevean, cu un număr dublu de angajați față de Suceava, județul Cluj realizează un produs intern brut de trei ori cât produce județul Suceava.

„Situația este tristă pentru că dacă se menține această situație, județul Suceava nu are viitor economic”, a conchis Adrian Botezatu. (T.B.)


Intră acum și în grupul de