Viceprimarul Sucevei Marian Andronache: Dezinfecția stradală cu hipoclorit nu a ajutat și văd discuții că nu e o metodă nici cea cu tunelurile de dezinfectare a hainelor


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Sucevei Marian Andronache a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că  dezinfecția stradală cu hipoclorit nu a ajutat la nimic și că se pare că nici tunelurile de dezinfecție a hainelor au acceași soartă.

Andronache a spus că acum se toaletează parcurile, peluzele stradale, zona de agrement Tătărași și că se pot planta flori și pe zona bulevardului Ștefan cel Mare și 1 Mai în condițiile în care la începutul epidemiei, din cauză că se folosea hipoclorit pentru dezinfecția stradală florile se uscau.

„Am avut ceva probleme la început, plantând primele flori, din cauză că se acționa cu hipoclorit au fost atacate și se uscau. Se știa din ce cauză. E bine că acum s-a renunțat la a da cu hipoclorit mai ales că am văzut și rapoartele OMS care spun că e o lucrare care nu ajută la nimic”, a spus Andronache.

El a spus că nu știe cât au costat aceste acțiuni.

„Era o nebunie generală. Nu se dădea numai la noi. Se dădea în toată țara, în toată Europa. Mașini pregătite, parcă erau la asalt. Porneau în tandem se întreceau care stropește mai mult”, a spus Andronache.

El a adăugat că acum sunt discuții privind eficacitatea tunelurilor de dezinfecție a hainelor.

„Văd acum discuții și cu acea dezinfectare pe haine, cu tunelurile acestea. Iarăși se pare că nu e o metodă, dar în iureșul ăsta, în frica asta de a nu contacta virusul, lumea accepta orice fără să stea prea mult pe gânduri”, a spus viceprimarul.

Andronache a spus că la începutul epidemiei se puneau în aplicare măsuri care ar fi fost aplicate și de China la începutul pandemiei.

OMS, Biroul România a transmis în 28 martie că pentru curățarea spațiior exterioare, străzi, trotuare, din mediul urban în timpul pandemiei de COVID-19 se recomandă folosirea detergenților convenționali și nu hipoclorit.

„Se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli. În acest moment și pe baza cunoștințelor științifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare.

Există informații contradictorii privind utilizarea hipocloritului și capacitatea sa de a distruge virusul de pe suprafețe externe (drumuri) și din aer. China a utilizat substanțe chimice la scară largă pe străzi, înainte de constatarea scăderii efective a cazurilor de contagiune. Totuși, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China (CCDC) a avertizat că „nu trebuie să stropim în mod repetat, cu dezinfectanți, suprafețele externe, precum străzile, piețele, spațiile verzi, deoarece s-ar putea ajunge la poluarea mediului”.

Hipocloritului de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele și trihalometani, dar și alte substanțe cancerigene. Prin urmare, aceste produse nu ar trebui folosite în mod frecvent pentru dezinfectarea străzilor, ci doar o dată, sau în mod excepțional, evitând expunerea populației în timpul aplicării”, preciza OMS.


Intră acum și în grupul de