Avertisment din Direcția Silvică Suceava: Urșii s-au înmulțit exagerat de mult în județ, în habitat rămân cei mai puternici, iar restul coboară până găsesc hrană. Într-o zonă sunt de opt ori mai mulți urși decât optimul stabilit de specialiști


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava, George Celsie, a atras atenția la Analiza de Seară de la News Bucovina, că înmulțirea urșilor devine deja o problemă pentru populație și că în câțiva ani nu se va mai putea intra în unele păduri fără pușca în spate.

„Avem peste zece atacuri de urs în două ocoale”, a spus Celsie.

El a arătat că autoritatea în domeniu încă nu înțelege că de la primul atac ar trebui să dea derogare pentru recoltarea exemplarului.

„Din punctul lor de vedere ar trebui să omoare cinci vaci, dar cinci vaci sunt peste 20.000 de lei. Oamenii suferă. Avem un cetățean la Pojorâta care e la a treia bovină care este omorâtă de urs și încă nu avem derogare pentru acel urs”, a explicat Celsie.

El a spus că atât în județul Suceava cât și în toată România ursul nu vine la tomberon sau în casa omului că nu are ce mânca.

„Urșii, în general, au ce să mănânce în pădure, dar s-au înmulțit exagerat”, a spus Celsie.

El a explicat că în acest domeniu se lucrează cu cifre optime.

„Tot specialiștii noștri au stabilit, cu ani în urmă, că în fondul 14 Orata de la Iacobeni pot să viețuiască cinci urși. În momentul de față avem 40. Sunt șapte ursoaice cu câte doi și trei pui. Nu au cum să viețuiască acolo. Urșii bătrâni și puternici rămân în habitatul lor că își păstrează teritoriul, iar cei care sunt mai slabi merg în vale până unde găsesc ceva de mâncare”, a menționat Celsie.

El a mai arătat că, de exemplu, în cantonul de la Broșteni unde au fost doborâturi de vânt era ursărie, erau bârloagele urșilor care s-au deplasat 2-3 kilometri în pădurea rămasă în picioare.

Acum, în zona unde au fost doborâturi se reface vegetație forestieră și a început zmeurișul din belșug și urșii vin înapoi.

El a atras atenția că în acest an va fi producție foarte mare de zmeură, că vor veni culegătorii, și din Bistrița și din Maramureș și vor fi probleme la întâlnirea între urși și om.

„Peste câțiva ani de zile acolo nu mai poți intra decât cu pușca în spate. Soluția este doar vânătoarea. Efectivele de vânat nu se pot menține optime decât prin vânătoare selectivă, făcută de personal specializat”, a conchis George Celsie.


Intră acum și în grupul de