În zona Șcheia se vor relua patrulările polițiștilor din Serviciul de Acțiuni Speciale. Comisar șef Ionuț Epureanu: La Șcheia e o situație specială//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Comisarul șef de poliție Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava, a vorbit, vineri, la Analiza de Seară de la News Bucovina despre situația infracționalității din județ, inclusiv de situațiile privind furturile din zona centrală a municipiului, dar și din zona comunei Șcheia.

El a spus că în perioada actuală de pandemie numărul infracțiunilor s-a înjumătățit față de perioada anterioară, în principal ca urmare a restricțiilor impuse, dar crede că această perioadă a acutizat și acele frustrări sociale, cel al securității publice și personale.

„Ceea ce se întâmplă în spațiul sucevean are o reflectare deosebită asupra cetățeanului”, a spus Epureanu.

Comisarul șef de poliție sucevean a subliniat chiar că municipiul Suceava este unul dintre puținele municipii care nu are o criminalitate organizată închegată.

El a arătat că în munca de poliție preocuparea actuală este de a ține pasul și de a se adapta vremurilor moderne.

„(Trebuie) să înțelegi până unde îți este competența și să vezi cum să abordezi fiecare situație.Nu mai merge cu fermitatea excesivă, peste limita legală. Trebuie abordat fiecare caz singular cu elementele de specificitate”, a spus Ionuț Epureanu.

În ceea ce privește comuna Șcheia el a spus că atunci când s-a decis înființare zonei speciale de siguranță publică s-au luat mai multe angajamente din partea autorităților, inclusiv cu montarea unor camere cu rezoluție bună în zonele cu interes criminogen, în cartiere mărginașe, unde se construiește, unde sunt case nelocuite, unde sunt case în construcție și se fură materialele de construcție, arătând că degeaba se montează camere de luat vederi în zona centralaă ca să filmeze fântâna arteziană.

El a spus că știe de persoane cărora li s-au furat de mai multe ori bunuri din aceeași locație.

„Situația este puțin specială în zona Șcheia. Când dai avize de construire, când vrei să ai o comunitate frumoasă, trebuie să iei în considerare toate elementele, de la infrastructură, de la tehnologie, de la utilități până la elementul de siguranță publică. Dacă tu te întinzi cu construcțiile pe zece dealuri, cu siguranță, nici poliția locală și nici națională, oricât de numeroși ar fi, nu pot avea rezultate. Nu e vinovat omul care își construiește, ci e vorba de planul de urbanism și de viziunea pe termen lung”, a spus Epureanu.

El a subliniat că Șcheia are și cel mai mare număr de agenți economici înregistrați din județul Suceava și nu e săptămână ca unul dintre marii jucători din plan economic să nu cadă pradă mai mult distrugerilor decât pagubelor pentru că pentru o navetă de suc sunt sparte trei termopane și patru uși.

„Se face un prejudiciu de 15.000 de euro pentru două navete de suc și niște pufuleți. Asta ne spune că e vorba de tineri, de adolescenți. Parcă e o academie acolo. Vin-pleacă, vin-pleacă. (…)Anul trecut au fost patru care au mers în centrele de detenție pentru minori”, a spus comisarul șef de poliție.

El consideră însă că situația este determinată de lipsa componetelor de bază, cea de educație și componenta socială și financiară.

„Nici hoțul nu fură din hobby”, a spus Epureanu care a arătat că pentru unii este ideea că furând au un trai mai bun și că decât să muncească, o duc mult mai bine din valorificarea de bunuri obținute din furt. El consideră că este dificil, odată pierdut fluxul educațional al generației tinere de acolo, să se mai poată face ceva în acest sens.

Epureanu a arătat că numai de la începutul anului sunt 25 de furturi în Șcheia, iar majoritatea, 14, sunt pe timp de noapte și din case în construcție.

El a mai arătat că nici structura de poliție nu are suficient personal și lucrează cu cu circa un sfert mai puțini angajați decât schema de încadrare.

Epureanu a spus că o soluție acolo este folosirea judicioasă a lucrărtorilor și a anunțat că inclusiv cei din Serviciul de Acțiuni Speciale vor iniția patrulări în zonă și le vor multiplica ulterior.

El a recomandat și agenților economici să aibă contracte de prestări servicii cu firme de pază și protecție care să intervină dacă este cazul.


Intră acum și în grupul de