Ce vrea opoziția la dezbaterea bugetului Sucevei: PMP un cămin de bătrâni, Pro România modernizarea patinoarului, iar PSD cere parc industrial care să genereze locuri de muncă bine plătite//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Reprezentanții partidelor de opoziție din Consiliul Local Suceava au vorbit, miercuri, la Analiza de Seară de la News Bucovina, despre cum vor acționa și vor vota bugetul local propus de primarul Ion Lungu.

În cadrul emisiunii, consilierul local PMP Anca Gâtlan a explicat că reprezentanții PMP vor vota proiectul de buget propus de Ion Lungu menționând că acesta oricum are o majoritate care să-i permită adoptarea proiectului.

Ea a spus că votul PMP este condiționat însă de unele propuneri făcute de PMP între care și cea privind construirea unui cămin de bătrâni arătând că este preocupată de soarta celor care nu au niciun sprijin.

Liderul grupului Pro România din Consiliul Local Suceava, consilierul local Radu Pricope, a spus că și acest grup va vota proiectul de buget propus de primar dacă acesta se ține de cuvânt și începe procedurile pentru modernizarea Patinoarului Artificial și că va face demersurile ca ADI să devină funcțional din 2022, dar să și completeze cu suma de 600.000 de lei partea de venituri care ar trebui să fie alocate de Consiliul Județean Suceava.

Radu Pricope a mai cerut ca să fie alocate și fonduri pentru ca unele unități școlare din municipiu să fie avizate ISU.

Pe de altă parte, liderul grupului PSD din CL Suceava, Dan Ioan Cușnir, a spus că proiectul de buget prezentat de Ion Lungu este de nevotat pentru că nu vizează prioritățile Sucevei.

Potrivit lui Dan Ioan Cușnir, cel mai important pentru dezvoltarea municipiului este înființarea unui parc industrial care să genereze locuri de muncă bine plătite arătând că dacă orașul se dezvoltă, are și finanțare pentru proiectele vizate de ceilalți interlocutori.

El a spus că astfel au acționat Cluj Napoca, Oradea, Timișoara sau Brașov care au parcuri industriale și sunt orașe care se dezvoltă, iar un municipiu precum Suceava nu se poate dezvolta doar din Bazar și câteva alte magazine.

Dan Ioan Cușnir a mai spus că de-a lungul celor 17 ani Ion Lungu a păcălit grupurile de consilieri locali cu realizarea de diverse investiții, dar că nu le-a făcut și că oricum bugetul local este umflat în fiecare an cu 20-25 la sută pentru a mulțumi anumite cereri ale unor consilieri, dar că nu se pun în aplicare.

„Abordarea noastră pe care am comunicat-o primarului este că nu putem vota un buget umflat cu 25 la sută. Nu putem vota un buget în care nu este finanțată problema principală a sucevenilor: parc industrial. Problema principală a sucevenilor nu este patinoarul și nici niște așezăminte sociale. Problema principală a sucevenilor se referă la locurile de muncă mai bine plătite. Problema principală este atragerea investitorilor care să creeze locuri de muncă mai bine plătite. În momentul în care Suceava va avea un parc industrial puternic vor fi bani și de patinoar și pentru așezăminte de bătrâni și bani pentru copilași și bani pentru creșe. Nu poți susține un oraș modern dintr-un bazar și câteva magazine”, a spus Cușnir reiterând că succesul unor orașe este generat de parcurile industriale și colaborarea cu universitățile din acele orașe.

El a mai spus că Suceava este pe ultimele locuri în țară la fonduri europene atrase pe cap de locuitor și pe ultimele trei locuri din țară la salariul mediu net.

„Nu atragi investitori, nu atragi fonduri europene, nu ai de unde să ai salarii mari. Nu ai de unde să ai bani pentru cămine, pentru creșe și pentru patinoar”, a mai spus Dan Ioan Cușnir.

Prezent în emisiune, președintele Uniunii pentru Bucovina, Alin Opincaru, a arătat că municipiul Suceava este în faliment, iar pentru a te salva de la faliment este nevoie de bani și că de aceea ceea ce susține Dan Ioan Cușnir este corect.

„Așa s-au salvat Oradea, Cluj, Timișoara, Arad, Brașov. În momentul de față, ca să poți face tot ceea ce înseamnă lucruri mai mici, pe parte socială sau pe orice domeniu, trebuie să ai bani. Atât timp cât Suceava atrage fonduri europene insuficiente, iar bugetul pe dezvoltare este unul mic e clar că suntem într-un impas. Bugetul, din ceea ce văd eu și am vorbit cu oamenii care se pricep, tind să le dau crezare: tehnic e aranjat OK, dar e o prosteală”, a spus Alin Opincaru.

El a făcut apel consilierilor locali să taie răul din rădăcină și să nu se mai milogească în fiecare an în fața primarului și să fie mai tranșanți, iar la proiectul de buget să dea un vot de blam, pentru a da un semnal că nu se mai poate așa pentru că altfel Suceava nu se va putea dezvolta.

„E ca și cum ai avea o rană pe care, în loc să o vindeci, o tot pansezi. Lucrurile rămân în aceeași zonă și suntem în anul 17. Dacă era în primul sau al doilea an de mandat spuneai că nu e familiarizat, dar în anul 17 când toate municipiile reședință de județ care erau sub noi sunt în momentul acesta deasupra noastră este clar că undeva se greșește”, a spus Opincaru.


Intră acum și în grupul de