Sociolog sucevean: După un an de pandemie toată populația este cu nervii la pământ, iar autoritățile iau decizii haotice. Populația percepe situația ca începutul unei dictaturi sanitare care a distrus și mediul economic, iar foarte multă lume este într-o zonă de faliment nedeclarat


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a vorbit, joi, la Analiza de Seară de la News Bucovina despre modul în care se iau decizii în legătură cu pandemia de coronavirus constatând că în loc ca populația să aibă încredere în autorități aceasta este la un nivel foarte scăzut pentru că măsurile sunt bâlbâite, haotice, transmise de proști comunicatori și că populația resimte totul ca pe o dictatură sanitară.

„În toată această pandemie Guvernul a avut comunicatori extrem de slabi. Gândiți-vă la Marcel Vela care venea și citea comunicate școlărești de pe o foaie. De mult prea mult timp unul dintre comunicatorii principali pe teme de pandemie este Raed Arafat care nu stăpânește bine limba română. Nu este un personaj credibil care să transmită încredere oamenilor”, a spus Botezatu.

El s-a întrebat dacă în țara asta nu mai sunt alți comunicatori, persoane profesioniste care pot să explice populației deciziile.

„Guvernul face greșeala confundând propaganda, publicitatea, cu comunicarea. Sunt lucruri complet diferite. În comunicare procesul de încredere este foarte important. Credibilitatea persoanei care transmite este foarte importantă. Dacă te rezumi la propagandă și publicitate este absolut greșit. De asta au venit din rândul oamenilor reacții de reținere sau de neîncredere, pe baza unor mesaje transmise prost sau incorect de autorități”, a explicat sociologul sucevean.

El a mai spus că prin mesajele transmise de autorități a văzut și o ușoară tendință autoritaristă.

„De aceea, mulți cetățeni au perceput actuala situație ca un început de dictatură sanitară”, a spus Botezatu.

El a arătat că cei care își exprimă nemulțumirea față de unele decizii au tot dreptul să o facă.

„Atâta timp cât avem o Constituție în uz în care libertatea de exprimare este garantată, noi trebuie să facem uz de această libertate de exprimare și să atragem atenția autorităților când greșesc că, în procesul de luare a deciziilor este foarte importantă și consultarea populației sau a segmentului social care este direct vizat de acea decizie sau hotărâre guvernamentală”, a spus sociologul sucevean.

Potrivit acestuia, consultarea este formula cea mai corectă pe care guvernele occindentale o aplică, având factori implicați în asemnea proceduri.

„În România s-au făcut legi sau hotărâri de guvern care după o perioadă au trebuit corectate pentru că au fost făcute pe genunchi și nu s-a ținut cont de întreaga paletă care poate exista într-un fenomen social”, a adăugat Botezatu.

El a menționat că în urma dezbaterii apar soluții care vin de la unii sau de la alții pentru nimeni nu este un geniu sau deține adevărul absolut.

În ceea ce privește decizia legată de vacanța de primăvară de peste o lună, el a spus că este o soluție solomonică.

„Ministerul Sănătății vrea închidere totală, iar Ministerul Educației vrea să rămână școlile deschise și s-a găsit o soluție solomonică să dea vacanță ca să nu spună că închid școlile”, a spus Botezatu.

El a constata că în Guvernul României nu există dialog între ministere și între miniștri.

„S-a văzut de foarte multe ori lucrul aceasta, când Ministerul Sănătății comunica una, iar Ministerul Apărării prin col. Gheorghiță care se ocupă de vaccinare comunica total altceva.  Noi ca cetățeni vedem haosul instituțional care nu are menirea de a crește încrederea în autorități. Demonstrează un stat cu o conducere haotică”, a menționat sociologul.

Potrivit acestuia, mai ales în pandemie instituțiile statului trebuiau să acționeze impecabil, iar comunicarea să fie impecabilă și să scoată în față statul cele mai bune persoane pentru a da încredere populației.

„Populația este obosită, este tracasată. Toate aceste decizii haotice, de azi pe mâine, au distrus aproape mediul economic. HoReCa este în pragul colapsului, afacerile mici și mijlocii, serviciile. Toți micii și medii întreprinzători au suferit pierderi incredibile. Foarte multă lume este într-o zonă de faliment nedeclarat. Toată societatea este cu nervii la pământ. Suntem în al doilea an de epidemie și de carantină.  În momentul acesta când te uiți la televizor și aștepți eficiență, comunicare clară, autorități în care să ai încredere tu vezi bâlbe, haos, prostie cât încape”, a declarat Adrian Botezatu.


Intră acum și în grupul de