Managerul Dorna Medical, Roman Boca: În ceea ce privește epidemia cu SARS-CoV-2 județul Suceava este oarecum mai protejat pentru că mare parte din populație a trecut prin boală. Cea mai bună imunizare este însă vaccinul


Intră acum și în grupul de

Roman Boca, managerul Dorna Medical, cea mai mare rețea de laboratoare din nordul țării, a declarat, joi, pentru News  Bucovina, că în ceea ce privește epidemia cu SARS-CoV-2 județul Suceava este oarecum mai protejat deoarece o bună parte a populației s-a imunizat anul trecut, dar a atras atenția că boala este total imprevizibilă, iar cea mai bună imunizare este prin vaccinare.

„Față de celelalte județe din țară care au avut probleme anul acesta în timp ce județul Suceava a avut aceste probleme anul trecut, județul Suceava este oarecum mai protejat decât celelalte județe pentru că o bună parte a populației s-a imunizat anul trecut. Au trecut prin boală și s-a realizat o imunizare colectivă”, a spus Roman Boca.

El a arătat că în momentul de față se poate vorbi de un lucru cert că mulți suceveni s-au imunizat și că se vede și din faptul că nu a crescut rata de infectări.

Roman Boca a subliniat însă că rata de infectări depinde și de numărul de testări, mai ales că sunt foarte mulți oameni cu o stare de sănătate destul de scăzută care nu se testează.

Managerul Dorna Medical a exemplificat cu ceea ce a făcut statul Israel, care are rezultate în momentul de față în urma vaccinărilor, dar și a testărilor.

„Au testat, au izolat, au vaccinat și au ajuns unde au ajuns”, a spus Roman Boca.

El a arătat că acum se testează foarte mulți care pleacă în concedii, care și-au luat vacanță odată cu vacanța elevilor și vor să plece în străinătate, dar și lucrătorii agricoli care au contracte în țări din Vestul Europei unde a  început campania agricolă.

Roman Boca a spus că între aceștia doar întâmplător se găsesc persoane cu infecții, în general cei asimptomatici

Managerul Dorna Medical a mai arătat că modul în care evoluează pandemia este cu „urcușuri și coborâșuri” pentru că lucrurile se schimbă în funcție de focar, de cine transmite boala, cine o aduce într-o colectivitate cu care interacționează.

„E destul de greu să vezi exact ce și cum e. Sunt situații în care în birouri, colectivități, doi-trei au avut și restul de șase nu deși au stat în același birou săptămâni întregi. Sunt curiozități care încă nu se lasă descoperite de cercetători, de oamenii de știință, medici”, a mai spus Roman Boca.

El a precizat însă că față de anul trecut lucrurile s-au așezat într-o zonă în care cam se cam știe cum trebuie procedat.

„Boala este total imprevizibilă. Este de preferat să te vaccinezi ca să te imunizezi și nu să treci prin boală pentru că boala este perfidă și poate fi și fatală”, a mai declarat Roman Boca.

Dorna Medical, care are cel mai mare laborator de biologie moleculară din nordul țării, are o capacitate de testare de 1500 de teste zilnic și beneficiază de toată tehnologia care este folosită acum în lume și în Europa.

 În cursul lunii martie, la Dorna Medical au fost prelucrate 5.829 de teste RT-PCR, din care în 5334 rezultatele au fost negative, în alte 356 de cazuri a fost confirmată infecția cu SARS-CoV-2, iar în 139 de cazuri nu a fost un rezultat clar.

Totodată, au fost efectuate 2201 teste antigen din care 2128 au fost cu rezultat negativ și 73 au confirmat infecția cu SARS-CoV-2.

În primăvara anului trecut, Dorna Medical a fost laboratorul care a realizat un amplu studiu privind numărul de suceveni care au trecut prin boală și care a evidențiat că virusul circula în județul Suceava încă din luna ianuarie 2020, iar până în luna mai 2020, circa un sfert din populația județului trecuse prin boală.


Intră acum și în grupul de