Ropote de aplauze la spectacolul in memoria regretatului poet Adrian Paunescu


Intră acum și în grupul de

Sala mare a Casei de Cultură Suceava a fost, luni seara, de Moş Nicolae, gazda unui spectacol extraordinar, susţinut în memoria marelui poet Adrian Păunescu şi intitulat „La adio, tu…”.

„Adrian Păunescu a fost cel mai bun activist civil din România, cel care a adus flacăra promovării valorilor în întreaga ţară, şi nu numai, şi merită aplauze pentru toată munca pe care a făcut-o împreună cu membrii cenaclului Flacăra”, aşa a deschis seara Cornel Grosar, preşedintele Asociaţiei de tineret “Juventus”, invitat special să prezinte evenimentul închinat poetului Adrian Păunescu.

Tot de la Cornel Grosar spectatorii au aflat că ideea organizării acestui spectacol aparţine profesorului Valentin Ianoş de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” şi preotului Cezar Onesim, preşedintele Asociaţiei “Miseno”.

Potrivit preşedintelui asociaţiei “Juventus”, de-a lungul timpului, în Suceava au funcţionat două cenacluri ca urmare a modelului pe care Adrian Păunescu l-a promovat în România, cenaclul „Juventus” si cenaclul „Flacăra”, membri ai acestor grupuri urcând în seara zilei de 6 decembrie pe scena Casei de Cultură spre a încânta publicul prin interpretări de excepţie a celor mai îndrăgite şlagare pe versurile poetului Adrian Păunescu.

Spectacolul a fost deschis de trupa de muzică folk „Simbol” care a cântat melodiile „La adio, tu…” (Vasile Şeicaru), „Sfârşitul nu-i aici” (Florian Pittiş) şi „Iubita mea să ne aruncăm în valuri” (Vasile Şeicaru).

Al doilea moment al serii a fost susţinut de Dina Cepeluc din Chişinău, membră GIRB, o iubitoare înrăită a regretatului cuplu Ion şi Doina Aldea Teodorovici, care a interpretat două piese, printre care şi „Săracă soră basarabă”, pe versurile lui Adrian Paunescu.

Trupa „Simbol” a revenit mai apoi în scenă pentru a încânta publicul cu „Iubirea” (compoziţie proprie), „Nebun de alb” (piesă interpretată de Emeric Imre pe versurile lui Adrian Păunescu), „Despre mare” (Paunescu), „Nu spune” (Valter Nicolescu).

Una din surprizele spectacolului a fost solista vasluiancă Alexandra Andrei, studentă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, care a interpretat melodiile „Un dulce mic”, „Tic-Tac” si „Joc”.

Un alt moment deosebit a fost creat de studenta basarabeancă Alina Butnaru, care a recitat cu emfaza poezia „Romanţă nevazută” de Adrian Păunescu, pentru ca mai apoi publicul să se delecteze cu o voce care cuprinde fără efort două octave, cea a Mihaelei Popescu, fostă membră a cenaclului „Flacăra”. Artista a interpretat vocal şi instrumental piesele: „Nu cred că lumea” (după Ion Niculescu), „Presimţământul” de Adrian Păunescu, „Zurgălăul” (pe versurile lui Nicolae Labiş).

Apogeul serii a fost atins odată cu prestaţia artiştilor consacraţi ai muzicii folk – Ioan Onişor, Ionuţ Mangu, Magda Puşkaş, alături de Claudia Ciobanu, o tânără talentată, studentă la Cluj. Magda Puşkas a impresionat vizibil auditoriul cu vocea sa excepţională, spectatorii cântând împreună cu ea la flacara brichetelor, ca în vremurile Cenaclului “Flacăra”. Artista a interpretat piesele de suflet „Sculaţi gazde, nu dormiţi”, „Mi-e bine, mi-e jale” (Păunescu), „Galbenă gutuie” (Adrian Păunescu şi Mica Zaharia), „Un tron în Apuseni”, „Rugă pentru părinţi” (pe versurile lui Păunescu).

Totodată, Alina Butnaru a revenit pe scenă pentru a recita ultimele versuri scrise de Adrian Păunescu, de pe patul de moarte, şi trimise unui amic pe mail, versuri ce au o încărcătură afectivă deosebită.

Finalul concertului a stârnit o reacţie nemaipomenită a publicului care s-a ridicat în picioare şi a cântat împreună cu toţi interpreţii serii celebra melodie „Doamne ocroteşte-i pe români”.

Spectacolul realizat în memoria excepţionalului Adrian Păunescu a durat mai mult de trei ore şi a fost o reuşită, sala Casei de Cultură a Sindicatelor fiind arhiplină.


Intră acum și în grupul de