Elevii si studentii suceveni, nevoiti sa achite pret intreg la abonamentele TPL


Intră acum și în grupul de

Vestea că până la aprobarea bugetului local al Sucevei pentru anul 2011 nu mai pot fi acordate reduceri la transportul în comun pentru elevi şi studenţi a stârnit indignare în rândurile părinţilor şi a tinerilor care urmează cursurile facultăţilor din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” din municipiu.

Începutul lunii ianuarie 2011 a adus scumpirea biletelor pentru transportul în comun din Suceava cu 50 de bani, astfel că preţul unui bilet de 1,5 lei a ajuns să coste 2 lei. Pe lângă acest aspect, începând cu data de 15 decembrie 2010 s-a stopat eliberarea de abonamente cu reducere pentru studenţii şi elevii din municipiu, până pe data de 20 ianurie 2011 când bugetul local al municipiului Suceava va fi supus aprobării Consiliului Local, după care subvenţiile pentru transportul în comun vor putea fi acordate doar după Hotărârea de Consiliu Local care va intra în vigoare, având aviz de legalitate din partea Prefecturii Suceava.

Dacă anul trecut, în baza unei decizii a Consiliului Local Suceava, elevii şi studenţii beneficiau de abonamente speciale pe toate liniile, în valoare de 15 lei, lucru care a fost posibil prin subvenţionarea diferenţei de preţ de la bugetul local şi de către TPL, la începutul acestui an situaţia s-a schimbat, cel puţin pentru moment.

Astfel, mulţi părinţi şi studenţi au avut un şoc la începutul anului când au constatat că trebuie să scoată din buzunar o sumă triplă în comparaţie cu cea pe care o alocau de obicei pentru un abonament la preţ redus. În loc de 15 lei, aceştia s-au văzut nevoiţi să plătească preţ întreg la abonament, respectiv 50 de lei.

„Chiar în această dimineaţă a venit un tătic care a dorit să le facă abonament celor 3 copii ai săi. La început a fost contrariat de faptul că a trebuit să plătească suma de 150 lei, în loc de 45 lei cât plătea de obicei pentru cele 3 abonamente. S-a conformat în final deoarece era din Iţcani şi era musai ca cei trei copii să meargă la şcoală. În luna decembrie, la sfârşit, a venit o mămică care avea 4 copii şi care a renunţat să le mai facă acestora abonament, deoarece nu şi-a permis să scoată din buzunar suma de 200 lei pentru cei 4 micuţi”, a declarat pentru NewsBucovina.ro angajata unei case de abonamente TPL din Suceava.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât există copii, sau studenţi care nu pot face naveta pe jos, din cauza distanţei prea mari faţă de şcoală, sau faţă de facultate, plus că există şi copii care după şcoală se deplasează, tot cu mijlocul de transport în comun, pentru a ajunge la meditaţii, sau la alte activităţi extraşcolare.

„Am fost la începutul acestei luni să îmi achiziţionez, ca de obicei, un abonament pe toate liniile. Când am ajuns la ghişeu, stupoare, mi s-au cerut 50 de lei în loc de 15 lei cât plăteam de obicei. Mi s-a explicat motivul şi mi s-a recomandat să încerc după data de 20 ianuarie. Bineînţeles că am plecat, deoarece avem la mine doar suma de 15 lei”, a declarat pentru NewsBucovina.ro F.C., studentă în anul II, în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Mai mult, studenţii care nu au domiciliul stabil în oraşul Suceava, nu beneficiază de niciun fel de reducere la abonamentele pentu transportul public în comun.

Conform deciziei anterioare a Consiliului Local din 2010, abonamentele cu preţ redus nu se acordă pe perioada vacanţelor şcolare. Există aşadar toate şansele ca abonamentele la preţul special de 15 lei să fie acordate cel mai probabil la începutul lunii februarie, respectiv din 7 februarie, deoarece la sfârşitul acestei luni, de pe data de 29 ianuarie elevii vor intra într-o minivacanţă de o săptămână.


Intră acum și în grupul de