Extracția de pietriș din albia râului Suceava a lăsat locuitorii din Hurjuieni fără apă în fântâni. Mulți și-au săpat noi fântâni, dar și acestea au secat


Intră acum și în grupul de

În pitorescul sat Hurjuieni din comuna Gălănești, oamenii se confruntă cu o problemă serioasă și tot mai apăsătoare – lipsa apei în fântâni, iar cauza pare a fi excavările din albia râului Suceava, în cadrul operațiunilor de extracție de balastru. Pentru locuitorii acestui colț al Bucovinei, fântânile lor au devenit uscate de peste zece luni, iar frustrarea lor este tot mai palpabilă.

Apa freatică din sat se scurge în albia râului Suceava.

„Din fântânile noastre curge apa asta. E apă curată, rece și se duce acolo”, a mărturisit unul dintre localnici, privind cu tristețe spre fântâna uscată din curtea sa.

Întrebările se ridică din ce în ce mai puternic din partea localnicilor: „Ce facem noi dacă nu avem apă? Mergem să cărăm cu roaba?” se întreabă cu dezamăgire un alt locuitor.

Problema a escaladat până la acest punct, în mare parte pentru că oamenii au tăcut, au sperat că lucrurile se vor rezolva de la sine, dar realitatea a arătat altceva. „S-a ajuns în situația asta pentru că lumea a tăcut, a stat și a așteptat. Ce am așteptat? Nu știu!”, a continuat un localnic cu regret în glas.

Este o tragedie personală pentru fiecare gospodărie din Hurjuieni, care acum se confruntă cu lipsa apei. O localnică spune că nu mai are apă în fântână din primăvară, iar un alt locuitor își amintește cu nostalgie cum în copilărie lua apa din fântână cu o simplă cană, în timp ce acum, la cinci metri adâncime, nu mai găsește niciun strop de apă.

Mulți dintre locuitori au luat măsuri disperate și au încercat să-și facă noi fântâni, dar și acestea au secat.

Amenzile aplicate firmei care efectuează excavările nu aduc nicio alinare, pentru că oamenii în continuare nu au acces la apă în fântâni.

„Când au început excavările, apa a scăzut în fântâni pentru toată lumea”, a subliniat un alt localnic, reflectând sentimentul general de neputință.

Însă, nemulțumirea localnicilor nu se oprește aici. Ei atrag atenția că excavările au creat un dezastru ecologic local care va afecta zona mult timp de acum înainte. „Au săpat până la humă. Dacă era nevoie și de humă, huma o scoteau”, au concluzionat localnicii, demonstrând astfel gravele consecințe ale acestei activități asupra mediului înconjurător.

În ciuda protestelor lor și a problemelor semnalate autorităților locale și județene, locuitorii din Hurjuieni se confruntă în continuare cu lipsa de apă, iar viitorul lor rămâne incert, în timp ce extracția de agregate continuă să lase amprente tot mai adânci asupra vieților și mediului în care trăiesc.


Intră acum și în grupul de