Targul de Paste si-a deschis portile in Parcul Central al Sucevei


Intră acum și în grupul de

Meşteri populari veniţi de la Ulma, Fălticeni, Săveni (Botoşani), Marginea, Heci Lespezi (Iaşi), Vatra Moldoviţei, ori chiar din municipiul Suceava, au expus sâmbătă, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Târgului de Paşte, ce se desfăşoară ca în fiecare an în cadrul manifestării „Paştele în Bucovina”, obiecte populare lucrate manual, specifice sărbătorii care se apropie şi meşteşuguri româneşti păstrate din tată-n fiu.

Pe tarabele expuse în Parcul Central din municipiu, meşterii populari ofertează ouă încondeiate de la 6 lei bucata, cel mai ieftin fiind oul de pichire, până la ouă de struţ, la preţul de 200 lei bucata, alături de acestea stând ouăle de raţă la 10 lei şi cele de gâscă la 12 lei.

Împletitul nuielelor, o meserie care „se învaţă, nu se fură”

Lilian Toderaşcu, originar din comuna Heci-Lespezi, judeţul Iaşi, un meşter popular foarte vorbăreţ, îşi prezentă marfa, împletiturile din nuiele, într-un mod foarte ofertant: “Împletiturile din nuiele reprezintă la mine în familie o meserie veche de trei generaţii. Tata a învăţat de la bunicul meu, eu de la tata, iar fiul meu de la mine. Această meserie nu se fură, ea se învaţă, se gândeşte tehnic, cel mai scurt timp de învăţare fiind de 10 ani. O coşarcă de exemplu nu se face atât de simplu precum poate aveţi impresia. Dacă mă gândesc la procesul tehnologic, lucrul la un asemenea obiect durează un an. De la plantare, recoltare, la sortare pe lungimi, grosimi, la fierbere, vopsire şi uscare. De altfel, prelucrarea unei coşărci, de exemplu, îmi ia o zi”, a explicat pentru NewsBucovina, Lilian Toderaşcu. La taraba sa, găsim coşuri de rufe din nuiele la preţul de 75 lei, coşărci de diferite dimensiuni, între 15 şi 50 lei (pentru damingeană), coşuri pentru Paşte la 35 lei, coşuri pentru ouă la 10 lei ş.a.

Mergând mai departe prin târg, am dat de doamna Eleonora Lemmer, care îşi prezintă tradiţionalele costume populare ţesute de ea, după cum urmează: „Costumul pentru băieţi de 12-13 ani alcătuit din cămeşă, iţari şi brâu, la preţul de 350 lei, costumul popular pentru femei, alcătuit din catrinţă, poale şi brâu, la un preţ mai mic”, a explicat bătrâna, care a specificat că e dispusă la negocieri, ba mai mult, vinde accesoriile şi separat – catrinţă (100 lei), brâu (30 lei), batic (50 lei).

Produsele expuse la „Târgul de Paşte” de la Suceava sunt unicat, realizate de către comercianţii lor, iar „preţul stabilit de fiecare în parte este fără adaos”, a ţinut să specifice un meşter venit de la Botoşani.

„Am reprezentat Bucovina la târguri organizate în Franţa, Germania şi Belgia”

Trecând pe la taraba cu obiecte decorative ale sucevencei Carmen Cristea, am dat peste tot soiul de modele friforme (lut modelat la mâna liberă), decoraţiuni rustice din ceramică, unicat, asezonate pe alocuri cu sfoară din cânepă, cu preţuri cuprinse între 5 şi 25 lei.

Aceasta n-a dezvăluit: “Am avut deosebita plăcere şi onoare să reprezint Bucovina, prin meşteşugul pe care îl fac (ceramică, pictură, sticlărie), la târguri organizate tot de români stabiliţi în străinătate, în Franţa, Germania, Belgia. Am mers împreună cu Ansamblul < Arcanul > şi le-am dat clasă străinilor, din punct de vedere al tradiţiilor şi meşteşugurilor pe care noi, românii, le deţinem. Am reuşit să sensibilizăm până la lacrimi românii stabiliţi în Franţa îndeosebi, mai ales în momentul în care Ansamblul < Arcanul > a început să cânte melodia < Bucovina, plai de dor > ”, a explicat, emoţionată, Carmen Cristea, specializată în sticlărie, care a menţionat pentru NewsBucovina.ro că a expus împreună cu sora sa Marina Roşioru, specializată în ceramică.

Alături de aceste obiecte, sucevenii mai pot găsi la târgul găzduit de Parcul Central brăţări realizate din noduri (4-20 lei), mobilier sculptat, icoane, opinci (80 lei), trăistuţe (10-20 lei), ştergare (10-15 lei), ciorapi împletiţi (15-20 lei), ş.a.

„Târgul de Paşte” îşi aşteaptă cumpărătorii până la data de 23 aprilie.


Intră acum și în grupul de