„De la emigrare, la integrare”, viata italienilor stabiliti in Romania, in imagini


Intră acum și în grupul de

Imagini stenografiate (fotografii – document) provenite din albumele cu amintiri ale etnicilor italieni care s-au stabilit în spaţiul românesc, au fost expuse luni, pe simezele galeriei din incinta Consiliului Judeţean, sub genericul „De la emigrare, la integrare”, în semn de omagiu şi preţuire din partea Asociaţiei Italienilor din România RO.AS.IT., organizatorul evenimentului.

Vernisajul expoziţiei a fost deschis de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, care a vorbit despre însemnătatea zilei de 9 mai, Ziua Europei. “Uniunea Europeană şi-a pus primele baze în urmă cu 61 de ani datorită francezului Jean Monet, care a reuşit să realizeze o primă uniune economică între Franţa şi Germania, s-a dezvoltat rând pe rând şi a încorporat noi state, astăzi ajungând la un număr de 27 de state membre (…) Faptul că România face parte din UE, din acest sistem major de valori, este un lucru foarte bun pentru noi.

Datorită faptului că noi am aderat de puţin timp, beneficiem de o serie de proiecte cu bani europeni, astfel că în prezent Consiliul Judeţean Suceava derulează proiecte de peste 500 de milioane de euro. Putem spune că la nivelul judeţului Suceava, funcţionează o mică uniune europeană şi la Suceava dacă ne uităm la anuarul statistic pentru anul în curs vom constata că avem 15 minorităţi alături de majoritatea română şi 15 religii alături de religia ortodocsă română. Relaţiile bune existente între noi şi ceilalţi minoritari din judeţul Suceava au constituit mereu un exemplu pentru toţi”, a explicat Vasile Ilie, felicitând totodată Asociaţia Italienilor din România pentru eveniment.

În continuare, deputatul Mircea Grosaru, reprezentant al etnicilor italieni din România în Parlamentul României şi preşedintele Asociaţiei Italienilor din România RO.AS.IT a mulţumit Consiliului Judeţean Suceava şi Instituţiei Prefectului, precum şi partenerilor implicaţi în proiect: Uniunea Polonezilor din România, Ambasada Italiei la Bucureşti, Ambasada României la Roma, mass-mediei, aportul acestora având ca finalitate expoziţia de fotografii-document “De la emigrare, la integrare”.

“Această expoziţie a fost găzduită de Muzeul Naţional de Istorie al României şi s-a bucurat de un număr foarte mare de admiratori. Acest vernisaj coincide cu mai multe evenimente. Este vorba în primul rând de ziua de 9 mai, Ziua Europei, dar şi de comemorarea a 150 de ani de la restituirea Italiei Mari, este vorba de 18 ani de activitate neîntreruptă a Asociaţiei Italienilor din România RO.AS.IT., şi de asemenea ziua Italiei care se serbează pe data de 2 iunie. Scopul expoziţiei a fost acela de a arăta etnicilor italieni o istorie în imagini a emigraţiei italiene în România, despre care se ştie mai mult sau mai puţin. Este prima expoziţie de acest gen organizată la noi în ţară”, a declarat Mircea Grosaru.

La eveniment au mai luat cuvântul: prof. Mihai Iacobescu, din cadrul Catedrei de Istorie de la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, subprefectul Angela Zarojanu, Mihai Pînzaru PIM, în calitate de membru fondator al Asociaţiei Italienilor din România RO.AS.IT, actorul Adrian Păduraru şi tenorul de talie internaţională Antonio Furnari, membru al Asociaţiei Italienilor din România, care este de părere că “România este grădina Maicii Domnului”.

Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti şi a fost sprijinit financiar de Guvernul României, prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, fiind realizat în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi cu Consiliul Judeţean Suceava.

Tot luni, 9 mai, la ora 18:00, la „Dom’ Polski”, va avea loc un spectacol de cântece şi dansuri tradiţionale susţinut de tenorul de talie internaţională Antonio Furnari şi de ansamblul „Di nuovo insieme”, spectacolul avându-l ca prezentator pe îndrăgitul actor Adrian Păduraru.


Intră acum și în grupul de