Zi de sarbatoare pentru olimpicii suceveni. Vezi aici care au fost invitatii de onoare ai evenimentului


Intră acum și în grupul de

Sala Polivalentă a Complexului Conacul Domnesc din Suceava a găzduit duminică în jur de 500 de persoane, care au serbat împreună elitele şcolii sucevene, într-o atmosferă festivă, prilejuită de cea de-a treia ediţie a „Galei Olimpicilor suceveni”.

Invitaţi speciali ai evenimentului au fost ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, alături de primarul Sucevei Ion Lungu, prefectul judeţului, Sorin Arcadie Popescu, parlamentari suceveni, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Cristian Irimie, europarlamentarul Petru Luhan, Consulul General al Ucrainei în România, Vasyli Boeciko, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Gabriel Sorin Iacob, directori de bănci, oameni de afaceri, oameni politici, profesori din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, artişti plastici, primarii localităţilor din care provin elevii laureaţi, reprezentanţi mass-media şi nu în ultimul rând, elevii olimpici la diferite olimpiade care s-au desfăşurat atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Noutatea festivităţii din acest an a constituit-o prezenţa profesorilor pensionari care, de-a lungul carierei lor didactice, au pregătit copii care s-au remarcat la olimpiade naţionale şi internaţionale.

Grandioasa celebrare a fost deschisă de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Petru Carcalete, care a apreciat că „o mare parte din reuşita elevilor se datorează şi directorilor unităţilor de învăţământ de la nivelul judeţului, cât şi inspectorilor şcolari implicaţi în activitatea didactică”.

Dacă la „Gala Olimpicilor Suceveni” de anul trecut un alt invitat special al evenimentului a fost actorul Adrian Păduraru, în acest an, la cea de-a treia ediţie a manifestării, invitat special a fost actorul Rareş Stoica, actor al Teatrului Nottara din Bucureşti, care a ţinut o prelegere despre „Excelenţa scenică şi despre performanţa în educaţie” şi a reprodus apoi un text scris de unul dintre cei mai mari cărturari ai secolului XX, Petru Creţea.

Cei 162 de olimpici naţionali şi internaţionali suceveni, pregătiţi de 145 de cadre didactice, din 37 de unităţi de învăţământ din judeţ, au fost trecuţi în „Albumul Olimpicilor 2010”.

Şi pentru ca atmosfera să fie una boemă, cei prezenţi au avut ocazia de a se delecta cu un concert de gală, susţinut de orchestra constituită din membrii Filarmonicii „Moldova”, respectiv ai „Operei Naţionale Române”, dirijaţi de Bogdan Chiroşcă.

A urmat apoi un dineu bine meritat, în timpul căruia invitaţii evenimentului au avut prilejul de a purta discuţii libere între ei şi de a se cunoaşte mai bine.

Petru Carcalete a anunţat că la finele anului 2011, în aceeaşi locaţie, va avea loc o altă ceremonie dedicată elevilor care fac performanţă în şcolile din judeţul Suceava.

La finalul evenimentului, ministrul Daniel Funeriu le-a transmis elevilor olimpici să aibă încredere în ei şi în opţiunile lor şi să aibă speranţa că visele lor se pot realiza, sfătuindu-i deopotrivă să facă mult sport şi să nu fumeze.

Ministrul Educaţiei a apreciat că una din valorile care să adune întreg poporul este educaţia şi crede că România poate să devină dintr-o ţară unde „merge şi aşa”, o ţară de tip „Yes, we can!”, împărtăşind celor prezenţi câte puţin din experienţa sa de viaţă, din timpul perioadelor în care a trăit în ţări precum Germania, S.U.A., Japonia, Franţa.

„Cu toţii am făcut şi lucruri bune şi greşeli în trecut, dar eu cred că am da un semn de însănătoşire a României foarte bun, dacă am cădea cu toţii de acord că principala valoare în jurul căreia trebuie să ne unim când este dificil, sunt copiii noştri, educaţia. Misiunea celor tineri, dar şi a celor care conduc această ţară este să transforme România din ţara lui << merge şi aşa >> în ţara lui << Yes, we can! >>”, a declarat Daniel Funeriu.


Intră acum și în grupul de