Pe timpul verii, sucevenii imprumuta sume mai mari de bani de la C.A.R.P. Suceava


Intră acum și în grupul de

Pe timp de vară, cei care apelează la serviciile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (C.A.R.P.) Suceava solicită împrumuturi mult mai mari, comparativ cu prima parte a anului 2011, informează Ana Negru, contabil-şef în cadrul instituţiei sucevene.

“Dacă la începutul acestui an, media pertotal unitate a unui împrumut se situa în jurul valorii de 2.000-2.500 lei, acum, pe perioada verii, făcând o medie, valoare unui împrumut se situează în jurul valorii de 4.000-5.000 lei. Asta înseamnă că pe timp de vară, se solicită împrumuturi mult mai mari. Cei care solicită împrumuturi o fac fie pentru a putea participa la nunţi, fie pentru a se deplasa în staţiuni, fie pentru a-şi putea achita tratamentele medicale”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Ana Negru.

Ca şi număr al contractelor semnate, se menţine un echilibru între perioada 1-20 iunie 2011 când s-au onorat 453 de contracte şi perioada 1-20 iulie, când s-au onorat 450 contracte. “Dacă înainte imprumutantul trebuia să aştepte câteva zile pentru a-i fi aprobat contractul, în această perioadă solicitantul trebuie să aştepte în jur de trei-patru săptămâni, asta din cauza întârzierii unor plăţi pe luna iunie. Pe luna iunie am avut încasări mici la restituirea ratelor”, a explicat Ana Negru.

2.676 de ajutoare nerambursabile în primele 6 luni ale anului

Potrivit aceleiaşi surse, în prima jumătate a anului 2011 C.A.R.P. Suceava a oferit un număr de 2.676 de ajutoare nerambursabile, în valoare de 60 lei sumă fixă per persoană/an, pentru persoanele cu pensii de până la 400 lei, din sectorul rural, respectiv pentru cei care au pensii de până la 500 lei, care au domiciliul în mediul urban. Aceşti bani reprezintă un ajutor pentru tratamente medicale, lucrări dentare, tratamente în diferite staţiuni, servicii de frizerie, sală de tratamente (tensiune, glicemie), toate cu tarif redus, pe baza cuponului de pensie. “Pentru a beneficia de astfel de reduceri, pensionarul înscris la C.A.R.P. are obligaţia de a se prezenta cu carnetul de membru, cu precizarea că acesta trebuie să aibă plătite ratele la zi, cotizaţiile şi să aibă fondul minim de 100 lei pe carnet”, a subliniat contabilul-şef.

C.A.R.P. funcţionează în Suceava din anul 1952 activând în diverse spaţii, în prezent, pe raza municipiului reşedinţă de judeţ existând patru puncte de lucru, în cartierele: Burdujeni, Iţcani, Centru şi George Enescu, alături de alte 23 de puncte de lucru în judeţ.


Intră acum și în grupul de