Apicultori cu tradiţie, la „Targul Mesterilor Populari” de la Suceava. Descopera aici secretele unei familii devotate albinelor


Intră acum și în grupul de

Alături de meşterii populari veniţi la Muzeul Satului Bucovinean, din toate zonele ţării, la cea de-a XVI – a ediţie a „Târgului Meşterilor Populari” de la Suceava, am descoperit pasiunea familiei Zota, apicultori de renume veniţi din judeţul Vrancea.

Atraşi de varietatea de miere de albine expusă pe taraba meşteşugarilor, am descoperit ulterior devotamentul şi pasiunea dobândită de la strămoşi, a unei frumoase familii de apicultori.

Liviu Zota: “Albert Enstein spunea că în momentul în care albina va dispărea, va dispărea şi omenirea”

„Suntem familia de apicultori Zota din judetul Vrancea, din oraşul plin de istorie Mărăşeşti. Reprezentăm generaţiile trei (eu), respectiv patru (copiii mei), în vârstă acum de 29, respectiv 31 ani, licenţiaţi în diferite domenii, dar atestaţi şi în apicultură, o ocupaţie cu tradiţie la noi în familie. Ducem mai departe tradiţia bunicilor mei de pe tată, care au fost învăţători, care au îmbrăţişat această ocupaţie prin anul 1912. Personal mă ocup de apicultură din anul 1984, iar copiii mei de când aveau abia câţiva anişori. În prezent deţinem acasă peste 200 de stupi. Avem pavilioane, mijloace de transport proprii, şi consider că facem lucruri de calitate. Am reprezentat România şi prin Germania, la Berlin, acolo unde am participat la << Săptămâna verde >> , însă avem ambiţia de a face lucruri şi mai bune. Noi nu înţelegem activitatea albinii ca pe una de produs miere, este vorba de eficienţa albinii în societate. Literatura de specialitate arată foarte clar că apicultorul beneficiază de aproximativ 30% din eficienţa albinii asupra comunităţii – este vorba de polenizare. Nu degeaba Albert Enstein spunea că în momentul în care albina va dispărea, va dispărea şi omenirea; ei bine, nu întâmplător albina este declarată ca fiind al cincilea senzor ecologic”, a relatat pentru NewsBucovina.ro, Liviu Zota, apicultor înrăit.

Liviu Zota: „Într-o zi de vară, un apicultor trebuie să se schimbe de cel puţin trei ori, în ceea ce priveşte igiena totală, în mod contrar, albinele nu îl primesc”

Curioşi să aflăm cum arată o zi din viaţa familiei sale, dedicată îngrijirii harnicelor insecte, Liviu Zota a precizat: „Pe timp de vară, activitatea în stupină începe în jurul orei 05.30 şi se termină în jurul orei 22.00-22.30. În tot acest timp se fac pauze obligatorii de igienă şi hrană destinate nouă aplicultorilor. Specific faptul că într-o zi de vară, un apicultor trebuie să se schimbe de cel puţin trei ori, în ceea ce priveşte igiena totală, în mod contrar, albinele nu îl primesc. Pe timp de iarnă se pune atlfel problema, însă ne mutăm în atelier, acolo unde realizăm rame de încheiat stupii, însârmări ş.a.”, a dezvăluit bărbatul.

În încheierea conversaţiei noastre, l-am rugat pe domnul Zota să ne prezinte sortimentele de miere pe care le-a expus în cadrul „Târgului Meşterilor Populari” de la Suceava, toate cu proprietăţi curative în reglarea diferitelor afecţiuni suferite de organismul uman. Astfel, cei interesaţi s-au putut delecta de la taraba familiei Zota cu: miere de albine din salcâm, miere din coriandru, miere din tei, miere polifloră, rapiţa, alături de apetisanţii faguri, miere cu scorţişoară, miere cu polen, miere propolizată, şi nu numai, cu preţuri variind între 6 şi 25 lei/produs. Un borcan de 250 de grame de miere polifloră se găsea la vânzare la preţul de 6 lei, iar un borcan de salcâm la 1 kilogram se vinde la preţul de 25 lei.

La finalul interviului, apicultorul Liviu Zota a ţinut să transmită: „Numai bine celor care iubesc albinile, pentru că ele merită!”

Duminică este ultima zi a ediţiei din acest an a „Târgului Meşterilor Populari” de la Suceava, iar cei care încă nu au ajuns la Muzeul Satului Bucovinean, trebuie să ştie că intrarea la târg se face contracost (3 lei adulţi, 1,5 lei copii).


Intră acum și în grupul de