La USV vor fi bugetate 340 de locuri pentru master si 10 locuri pentru studii doctorale, in urma clasificarii la categoria „universitatilor centrate pe educatie”


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat marţi că Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a fost clasificată la categoria „universităţi centrate pe educaţie”, prilej cu care instituţia suceveană de învăţământ superior va primi o finanţare ce include 340 de locuri masterale la buget, respectiv 10 locuri bugetate la doctorat, a declarat în exclusivitate pentru NewsBucovina.ro, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu.

Potrivit acesteia, în urma unei conferinţe de presă susţinută de ministrul Educaţiei, s-au făcut publice rezultatele primei clasificări a universităţilor româneşti, ca urmare a aplicării unei grile de clasificare pe informaţia transmisă de universităţile româneşti către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), care a transmis-o mai departe colaboratorilor din Asociaţia Europeană a Universităţilor (E.U.A.).

Sanda-Maria Ardeleanu a specificat că această clasificare nu înseamnă şi o poziţionare a universităţilor în funcţie de prestigiul acestora, deoarece există trei mari categorii de universităţi în cadrul Legii educaţiei naţionale, fiecare dintre acestea fiind la fel de onorabilă, una în raport cu cealaltă. „Această clasificare pe universităţi de tip cercetare avansată şi educaţie, cercetare şi educaţie, şi educaţie vine ca urmare a cerinţelor de pe piaţa forţei de muncă şi a pregătirii specialiştilor în diverse domenii, deoarece există tineri care doresc să facă studii scurte pentru a putea ocupa cât mai repede un post, însă există şi tineri români, şi nu numai, care doresc să acceadă într-o universitate pentru a face cercetare”, a declarat prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu.

7 şcoli doctorale la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a fost clasată la categoria universităţilor pentru educaţie. „Sigur, exista o aşteptare în cadrul corpului profesoral şi al studenţilor USV legată şi de cercetare, deoarece Universitatea Suceveană are 7 şcoli doctorale, are un număr important de conducători de doctorat, are un număr foarte important de masterate pe care le susţine cu succes şi cu o adresabilitate extrem de bună de-a lungul anilor”, a apreciat profesorul universitar.

Sanda-Maria Ardeleanu este de părere că momentul adevărului care a avut loc în cadrul întâlnirii de marţi, a fost depăşit destul de greu în prima fază, deoarece reprezentanţii USV au trebuit să înţeleagă exact cum a funcţionat prelucrarea informaţiei care a ajuns de la USV către Minister şi mai departe către E.U.A., respectiv care este situaţia domeniilor, specializărilor universităţii, în cadrul unei ierarhii care s-a realizat cu această ocazie.

„Ca urmare, clasificarea universităţilor vine pe fondul realizării unei ierarhii a domeniilor de specializare din interiorul fiecărei universităţi, iar la universitatea din Suceava, lucrurile stau în modul următor: există două domenii de nivel de performanţă A, anume – Ingineria Prelucrării Alimentelor şi Inginerie Electrică, avem 7 domenii de nivel de performanţă B – Filologie, Geografie, Silvicultură, Ingineri şi Management, Contabilitate, Management, Educaţie Fizică; 12 domenii de nivel C – Ştiinţe politice, Administrarea Afacerilor, Finanţe, Relaţii Internaţionale, Ştiinţele Educaţiei, Ingineria şi Ştiinţa Calculatoarelor, Inginerie Mecanică, Ingineria Industriilor, Mecatronică, Drept, Ştiinţe Administrative, Ştiinţele Comunicării, respectiv 4 domenii de nivel E – Asistenţă Socială, Economie, Ingineria Mediului şi Filosofie”, a evidenţiat Sanda-Maria Ardeleanu.

„Universitatea din Suceava este o universitate cu potenţial”

Ardeleanu a explicat că această ierarhizare a domeniilor de studiu din interiorul universităţii a permis Ministerului repartizarea unui număr de locuri bugetate pentru masterat şi doctorat, după cum urmează – au fost selectate 5 domenii pentru studiile masterale şi patru domenii pentru studiile doctorale, domeniile selectate fiind din categoriile A şi B, în funcţie de punctaj. „Vom avea bugetate locuri pentru master, la specializările – Inginerie Alimentară, Inginerie Electronică şi Telecomunicaţii, Inginerie Electrică şi Energetică, Filologie şi Geografie – 340 de locuri, iar pentru cele 4 domenii doctorale vom avea bugetate 10 locuri, pentru specializările – Inginerie Alimentară, Electronică şi Energetică, Filologie, Geografie, toate pentru anul universitar 2011-2012. Este un semnal pozitiv, universitatea din Suceava este o universitate cu potenţial, aceste domenii având cel mai ridicat potenţial”, a arătat Ardeleanu, în caliate de prof. univ. dr. la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

Aceasta este de părere că această clasificare realizată de MECTS ajută la cunoaşterea situaţiei exacte la momentul zero din punct de vedere al nivelului performanţei şi al calităţii programelor de studii din cadrul USV.

„Dorim să redobândim statutul de universitate care pregăteşte în domeniul cercetării, deoarece merităm din plin acest lucru”

Precizăm că această clasificare este realizată pentru un singur an universitar, deoarece ea se va relua anual, timp în care o universitate cum este cea suceveană, care doreşte să acceadă la o altă categorie în cadrul clasificării universităţilor, poate să o facă după ce îşi va reconsidera calitatea programelor, respectiv a unor apariţii în reviste ştiinţifice bine cotate pe plan internaţional.

„Dorim să redobândim statutul de universitate care pregăteşte în domeniul cercetării, deoarece merităm din plin acest lucru, dat fiind pregătirea profesorilor noştri şi condiţiile pe care universitatea noastră le oferă studenţilor. Aş mai dori să precizez că există patru criterii fundamentale în funcţie de care s-a realizat această ierarhizare a programelor de strudii – acrivitatea de cercetare ştiinţifică, relaţia cu mediul, capacitatea instituţională şi numărul de absolvenţi încadraţi pe domeniul diplomei eliberate de universitate”, a mai adăugat Sanda-Maria Ardeleanu.

Ea a declarat că la acest moment, în urma apariţiei anexei la Hotărârea de Guvern privind organizarea masteratelor şi doctoratelor, universitatea din Suceava este acreditată cu o listă impresionantă de domenii masterale.


Intră acum și în grupul de