Din culisele „Festivalului Sanselor Tale”, cu Anisia Simionov si Nicoleta Robciuc. Citeste interviul aici!


Intră acum și în grupul de

La nivelul judeţului Suceava, în perioada 26-30 noiembrie 2012, a avut loc „Festivalul Şanselor Tale” (FST), coordonat de AREAS (Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Suceava), în colaborare cu Instituţia Prefectului Suceava, primării şi ONG-uri.

Acest festival a avut ca scop educarea prin metode informale şi promovarea conceptului de Lifelong Learning sau învăţarea pe tot parcursul vieţii, având ca slogan pentru acest an „Solidaritate între generaţii prin educaţie”.

În cadrul manifestărilor ce au avut loc în decursul a cinci zile, s-au promovat numeroase proiecte elaborate atât de AREAS, cât şi de instituţiile şi ONG-uile partenere. Dintre acestea amintim: Social Firms Europe CEFEC 2012 – proiect pe domeniul social; Centrul pentru Incluziune Socială în Edineţ – proiect ce susţine integrarea socială a persoanelor cu nevoi speciale şi formarea continuă a angajaţilor Interprinderilor Neuropsihiatrice din Raioanele Briceni şi Edineţ; SSCTIP (Social Skills and Competences: Training in Partnership) – proiect canalizat pe dezvoltarea unui concept comun cu privire la instruirea grupurilor dezavantajate în vederea creşterii competenţelor sociale ale acestora; SETreality – proiect ce are ca scop creerea unui set educaţional pentru antreprenori; E-Game – în scopul dezvoltării unui joc electronic animat de integrare europeană, adresat atât tinerilor cât şi adulţilor; ITELAND ( Innovative and Technology Enhanced Learning in European Adult Education) – proiect în vederea schimbului de cunoştinţe şi practici între principalii furnizori de educaţie a adulţilor; Diversity Bridge – Sub îndrumarea „Tineret în acţiune”, este un proiect organizat pe tema diversităţii culturale, pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 13 şi 25 de ani.

Într-un interviu acordat în exclusivitate, Anisia Simionov (coordonator FST 2012) și Nicoleta Robciuc (organizator FST 2008-2011) au prezentat și explicat conceptul general al festivalului, particularitățile acestuia, precum şi detalii din cadrul evenimentelor ce au avut loc în anii trecuţi.

Monica Bujanovschi: Ce noutăți a adus festivalul de anul acesta în comparație cu edițiile precedente?

Anisia Siminov: În Suceava, Festivalul Şanselor Tale a ajuns la cea de-a VIII-a ediție, iar la nivel naţional la cea de-a XIII-a. Noi am vrea să promovăm cât mai mult activitățile pe care le desfășoară ONG-urile, nu numai în Suceava, ci și în general, în România. Noi promovăm educarea permanentă și cum anul acesta a fost anul european al îmbătrânirii active și a solidarității între generații, cel mai mult ne-am axat pe colaborarea între generațiile tinere și cele mai în vârstă.

M.B.: Care ar fi modalitățile de educare pe care doriți să le abordați în acest proiect?

A.S.: Din toate activitățile pe care le desfășurăm în timpul fesivalului, în care implicăm atât tinerii, copiii cât și vârstnicii și prin programul pe care noi l-am organizat anul acesta, se numără și un proiect pe care localitatea Valea Moldovei l-a făcut, în care s-au implicat atât copiii, cât și părinții acestora. Vorbim de educația non-formală.

M.B.: Ați desfăşurat colaborări atât cu Instituția Prefectului Suceava cât și cu numeroase primării și ONG-uri. Cum ati reuşit să le manageriați pe toate, fiind vorba de un festival atât de amplu?

A.S.: E un volum mare de muncă, însă tot timpul au fost deschiși la propunerile noastre de organizare a evenimentelor. Personal, nu mi s-a părut așa de greu.

M.B.: FST este o activitate organizată la nivel național. Ce e diferit la Suceava în comparație cu organizarea din alte județe?

Nicoleta Robciuc: Da, este o diferență. Eu am organizat patru ediții, iar acum doi ani am fost în 14 localități, iar timp de două săptămâni, în fiecare zi, mă aflam în altă localitate. Urcam în mașină cu toate hârtiile, video-proiectorul şi laptop-ul, iar după ce făceam prezentarea conceptului de educare a adulților sau programul de învățare, ce activități se pot face în cadrul programului și ce presupune educarea adulților sau educarea continuă care promovează acest festival, făceam chiar o simulare directă cu participanții și luam toate grupurile, de la copiii de grădiniță până la adulți. Mergeam pe tematica anului respectiv. Le trimiteam înainte tema și ei trebuiau să pregătească eseuri, desene, cântecele, diferite activități pe care le comprimau în serbări. Le explicam tuturor că asta înseamnă educația continuă şi că nu trebuie să ne lăsăm. Trebuie să continuăm să ne educăm prin diferite forme. Alții organizează mese rotunde, merg de foarte multe ori în instituții dintr-un anumit domeniu așa promovându-și proiectele și activitatea, făcând ceva practic cu participanții la conferințele lor.

Festivalul Sperațelor Tale, ediția a VIII-a, s-a încheiat în data de 30 noiembrie 2012 cu o Masă rotundă la care au participat beneficiarii din cadrul programului TIA.

Monica Bujanovschi

Palatul Copiilor Suceava


Intră acum și în grupul de