Imagini de cosmar la Parcul Zoologic Radauti. Vezi aici in ce stare a fost adus un animal de la „Zoo Soimaru Ilisesti”


Intră acum și în grupul de

Persoanele care în weekend-ul ce tocmai s-a încheiat au decis să viziteze animalele găzduite de Parcul Zoologic Rădăuţi, au avut parte de imagini şocante, întrucât una din cuşti adăpostea un facocer însângerat, vizibil slăbit, cu un hematom gigant la nivelul membrului posterior stâng.

Impactul emoţional era cu atât mai mare cu cât animalul se sprijinea pe membrele din faţă pentru a se putea alimenta, sub privirile crispate ale vizitatorilor (adulţi şi copii) care încercau să identifice cărei specii aparţine animalul suferind.

Contactată telefonic, Angela Ana Olenici, asistent veterinar şi responsabil la Pacul Zoo din Rădăuţi a declarat pentru NewsBucovina.ro, că animalul provine de la „Zoo Şoimaru Ilişeşti”, locaţie administrată de Dorin Şoimaru. “Vineri, 25 aprilie 2013 am primit, pe proces verbal, un număr de cinci animale, dintre care două bolnave. Am primit trei exemplare sănătoase de Dingo Australian, o pisică sălbatică cu râie şi un facocer. Acesta din urmă a fost adus într-o stare deplorabilă. Pe lângă faptul că are o răceală profundă din cauza căreia a sângerat, facocerul a ajuns la noi cu membrul posterior stâng rupt. Când am văzut în ce stare era, m-am îngrozit. Animalul a fost consultat de medicul veterinar care ulterior i-a administrat vitamine, urmând ca la picior să i se facă o intervenţie chirurgicală mai amplă”, a spus Olenici.

Potrivit asistentei de la zoo, animalul pare a fi fost lovit cu cel puţin două săptămâni în urmă şi nu accidentat în timpul transportului, aşa cum au susţinut cei care l-au adus.

“Facocerul a ajuns la noi foarte stresat, cu nişte spasme îngrozitoare. La picior nu putem interveni deocamdată, deoarece este foarte agitat. La sfatul medicului veterinar vom interveni zilele următoare, după ce animalul se va mai linişti. Exemplarul este bun, dorim să îl salvăm şi sperăm ca,  în cel mult zece zile, să îl punem pe picioare. Se pare că domnul Şoimaru îşi reface parcul zoo, motiv pentru care ne-a rugat să luăm provizoriu în custodie aceste animale”, a explicat Angela Olenici.

Deşi celelalte animale par a fi bine îngrijite, imaginea Parcului Zoologic Rădăuţi, implicit a spaţiilor  în care sunt găzduite animalele sălbatice, lasă de dorit, fiind departe de imaginea unui Parc Zoo European.

Reamintim că la data de 15 septembrie 2011, Parcul Zoologic Rădăuţi a fost redeschis după o serie de lucrări de modernizare, în care s-au băgat 1.533.242,11 lei cu TVA inclus.

Cu aceşti bani, prin Proiectul “Reamenajarea Parcului Zoo din municipiul Rădăuţi” se urmărea reabilitarea pavilionului administrativ, a aleilor, a reţelei de apă-canalizare, a reţelei sanitare, construcţia padocului pentru animale erbivore, dar şi a cuştilor speciale care necesitau un gard electric, pe o suprafaţă de circa 20 de mii de metri pătraţi. Proiectul mai viza construirea a două corpuri de clădire, pavilioane pentru feline, maimuţe şi păsări, precum şi reabilitarea magaziilor existente.


Intră acum și în grupul de