Intră acum și în grupul de
Stranierii revin în România pentru a-și înscrie copiii, în anul școlar 2013-2014, la instituțiile de învățământ din județul Suceava, după ce aceștia au studiat o perioadă de timp în școlile din afara graniței.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Suceava susțin că au primit până în prezent un număr de 130 cereri de reînmatriculare venite din partea elevilor care și-au însoțit părinții plecați la muncă în străinătate.
Aceste cereri sunt aprobate de IȘJ Suceava, moment după care elevii urmează să primească echivalări de la Ministerul Educaţiei pe baza actelor trimise de şcolile la care aceștia au studiat peste graniţă. Având o situaţie şcolară pusă la punct, locul elevilor “stranieri” în unităţile de învăţământ sucevene este garantat. Majoritatea elevilor revin la studii din Italia și Spania.
Potrivit sursei citate, la polul opus există și elevi care solicită transferul la școlile din străinătate, îndeosebi din Italia, Spania și Portugalia. “Pentru anul şcolar 2013-2014, pe adresa Inspectoratului au sosit 88 de cereri de acordare a vizei în vederea continuării studiilor în afara ţării. Cererile sunt făcute de părinţii care doresc să-şi transfere copiii la şcoli din străinătate, unde să-şi continue studiile începute în instituţiile de învăţământ din judeţ. În acest sens, părinţii cer autentificarea actelor de studii pentru a se înscrie la o altă unitate de învăţământ”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției sucevene, Laura Hacman.
Ea a mai spus că IŞJ Suceava nu poate opri sau limita această migraţie a populaţiei şcolare către unităţi de învăţământ din străinătate, datoria instituţiei fiind de a autentifica foile matricole eliberate de şcolile din judeţ.
Elevii din învăţământul preuniversitar pot învăţa gratuit la şcolile publice din ţările Uniunii Europene, la fel cum şi copiii străini pot studia la şcolile din România. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, transferul unui elev de la o şcoală românească la una din orice ţară a UE se poate face mult mai simplu. Practic, la fel ca un transfer dintr-o localitate în alta. Tot ceea ce trebuie să facă elevul şi părinţii acestuia pentru a-l transfera la o şcoală de orice nivel preuniversitar din străinătate este să prezinte documentele de studiu eliberate de şcoala din România unde a învăţat anterior şi actul de identitate.
Primele ţări care au acceptat după 1 ianuarie 2007 transferul simplificat al elevilor au fost Italia, Grecia şi Spania.
Intră acum și în grupul de