Nechifor, concluzii la 40 de zile de la confirmarea primului caz de Covid 19 la Suceava: S-a eșuat în cea mai importantă măsură proactivă-testarea, autoritățile se mișcă greu, comunicarea e deficitară, iar cel mai bine s-a mișcat societatea civilă


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, care în ultimele săptămâni a făcut mai multe recomandări autorităților pentru limitarea epidemidei cu noul cornavirus care au fost puse în aplicare, parțial și cu întârziere, a făcut, miercuri, o analiză a situației din județ la 40 de zile de la confirmarea primului caz de Covid 19 din județul Suceava.

Vă prezentăm integral analiza făcută de deputatul sucevean.

1 Autoritățile: Prefectura, Consiliul Județean și Primăria se mișcă foarte greu. Abia acum au disponibilizat niște sume de bani pentru achiziții de aparatură medicală și au mărit schema de personal de la Spitalul Județean.

După accidentul biologic de proporții ar fi trebuit să dea drumul la angajări chiar de la bun început. Zeci de persoane și-au depus dosarul și așteaptă încă lumina verde, e vorba despre oameni care și-au asumat acest lucru iar intrarea lor în fluxul de personal la începutul crizei ar fi scăzut presiunea pe zona medicală, care a depășit deja 400 de infectări la medici, asistente medicale și infirmiere.

2 Despre partea de dotări, cu surprindere am constatat că mai degrabă s-au cunoscut donațiile făcute de Crucea Roșie, Ștefan Mandachi, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Episcopia Romano Catolică de Iași, Universitatea Ștefan cel Mare, ONG-uri și foarte multe alte persoane fizice și juridice. Au fost donate astfel aparate de testare Real Time PCR, ventilatoare, măști, combinezoane etc. Din zona publică, s-a făcut mult prea puțin, au pierdut și oportunitatea de a deschide spitalul municipal din Fălticeni, iar la Suceava au trebuit să treacă 40 de zile ca să înțeleagă că au nevoie și de nebulizator pentru dezinfecția aeriană a municipiului.

3 Comunicarea publică este deficitară, informațiile circulă greu, în raportările zilnice există o harababură, că nimeni nu mai știe pe cine să creadă. În continuare să afli ceva despre starea unui pacient e un lucru aproape imposibil.

4 Au eșuat în ceea mai importantă măsură proactivă. Toată lumea recomandă testare pe scară cât mai larga, la Suceava, în plin focar, într-o zonă carantinată formată din municipiul reședință și 8 localități limitrofe, cu o populație totală de 160 mii locuitori, s-au făcut până acum 6500 de teste și există 1763 de cazuri confirmate. Aici, în zona zero, trebuiau făcute zeci de mii de teste și era importantă și începerea testării rapide așa încât să se identifice cât mai multe cazuri posibile, pentru a preveni infectarea ulterioară.

5 Ultimul, dar nu cel din urmă, este modul în care autoritățile n-au înțeles nimic din criza actuală și fac, de formă, aceleași lucruri ca și în trecut. Și mă refer, în special la videoconferințe cu primarii din județ pe care Gheorghe Flutur a stabilit să o convoace în Joia Mare și în care să-i ia la rost cu pregătirile de Paște și cu privire la modul în care rezolvă cazurile sociale, în special persoanele vârstnice.

Acum, pe bune, ce mai poți schimba mâine??? Doar să întrebi primarii dacă au găsit Galus de toate culorile si dacă au frământat suficient la aluatul de cozonac? Că mă gândesc că nici bani nu le dă si nici nu îi ajută cu nimic.

Păcat că n-au înțeles nimic și merg în continuare cu bifari de ședințe, evenimente festiviste, îndată încep cu petrecerile și uite-așa tot înainte, mândri pioneri.


Intră acum și în grupul de