Directorul AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi: Avem în județ circa 37.000 de șomeri, din care 27.000 de șomeri tehnici, iar restul șomeri indemnizați sau neindemnizați, dar reîncep angajările în special în zona de construcții//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, vineri la Subiectul Zilei de la News Bucovina că numărul de șomeri din județ a ajuns în luna mai la circa 37.000 de persoane, reprezentând 17 la sută din numărul total al persoanelor active și a spus că numărul este cu mult mai mare față de anul 2010 când, din cauza crizei economice, numărul șomerilor din județ se ridica la 20.000 de persoane.

Ea a spus că sunt trei categorii de șomeri, respectiv cei care erau în evidența AJOFM Suceava, indemnizați și neindemnizați, și șomerii tehnici.

„În prezent la nivelul județului Suceava vorbim de șomeri neindemnizați într-un număr de aproape șapte mii, șomeri indemnizați care sunt persoane fără un loc de muncă, le-a încetat contractul de muncă, sunt circa 4000 de șomeri, iar șomajul tehnic, care a fost elementul de noutate în această perioadă se apropie pentru luna aprilie la 27.000 de șomeri”, a spus Adomnicăi.

Potrivit acesteia, se poate vorbi de 37.000 de șomeri din cele trei categorii, ceea ce raportat la populația activă a județului Suceava care este de circa 230.000 de persoane, rezultă o rată a șomajului de aproximativ 17 la sută în acest moment.

Ea a adăugat că din ceea ce știe din istoric, în criza din 2010, stocul de șomeri indemnizați și neindemnizați, era de circa 20.000, în proporții egale, dar atunci nu era această categorie a șomerilor tehnici.

„Faptul că grosul îl formează acești 27.000 de șomeri tehnici consider că este un aspect pozitiv pentru că șomajul tehnic înseamnă doar suspendarea contractului de muncă și nu încetare și nu pierderea locului de muncă”, a spus directorul executiv al AJOFM Suceava.

Ea a arătat că din discuțiile cu agenții economici, plata șomajului tehnic din bugetul asigurărilor sociale a reprezentat o gură de oxigen în această perioadă.

„Vom vedea după data de 1 iunie câte din aceste contracte de muncă suspendate vor fi reactivate”, a spus Adomnicăi care care a menționat că sunt angajatori care nu întrevăd o reluare a activității și este posibil să treacă de la suspendare la încetarea contractelor de muncă.

Ea a mai subliniat că pentru șomerii clasici s-a luat o decizie încă de la sfârșitul lunii aprilie și care este valabilă până la sfârșitul acestui an și li s-a suplimentat cu trei luni perioada în care beneficiază de șomaj.

„Astfel, perioadele standard de șase luni, nouă luni sau 12 luni în care se beneficiază de indemnizații de șomaj se prelungesc automat pentru toți cei care sunt acum în plată și care vor intra de acum încolo în plată, cu trei luni”, a spus directorul executiv al AJOFM Suceava precizând că este încă o modalitate în care sunt sprijinite aceste persoane care pe lângă indemnizația de șomaj au și statutul de asigurat.

Ea a spus că s-a depășit vârful pandemiei și al crizei economice, se vede și în Suceava.

„Lucrurile încep să se dezmorțească, lumea simte nevoia să revină la normalitatea care era înainte sau la o normalitate care va fi altfel de acum înainte după experiența pe care am traversat-o”, a declarat Mirela Adomnicăi.

Ea a menționat că pachetul de măsuri active propus pentru adoptare se referă la șomerii tehnici care au reprezentat problema cea mai mare și pentru fiecare persoană pentru care se reactivează contractul de muncă se oferă o subvenționare de 45 la sută din salariul mediu brut aflat în plată, iar diferența o suportă angajatorul.

Totodată, pentru cei care angajează tineri șomeri cu vârsta între 16 și 29 de ani și șomeri cu vârsta de peste 50 de ani, statul va asigura o subvenție de 2500 de lei pentru 12 luni de zile.

„Simt deja că se merge spre angajări”, a spus Adomnicăi adăugând că din perspectiva repartițiilor, a crescut numărul de circa trei săptămâni în zona construcțiilor.

„Sunt începuturi timide, dar începe deja să se simtă și sper să vorbim curând de numărul de angajări, de câte contracte de muncă suspendate au fost reactivate și să scădem sub 10 la sută în ceea ce privește rata șomajului”, a declarat Mirela Adomnicăi.

Ea a a mai declarat că recomandă persoanelor fără loc de muncă și care nu sunt în evidențele AJOFM Suceava să se înscrie pentru că doar așa angajatorii vor putea beneficia de facilități.

Adomnicăi a spus că numărul persoanelor fără un loc de muncă este mai mare de 6.700 care este numărul șomerilor neindemnizați din evidența AJOFM Suceava și le-a transmis acestora că ar fi de preferat să fie luați în evidență pentru că o condiție ca angajatorul să poată beneficia de o serie de facilități este ca șomerii să fie în evidența AJOFM Suceava cu cel puțin 30 de zile înainte.

„Pot beneficia de informare și consiliere, iar angajatorul de facilități”, a declarat Mirela Adomnicăi.


Intră acum și în grupul de